Doktor i ny pakkemetode

Den lille ”bleien” du finner i stadig flere pakninger med kjøtt og fisk kan om kort tid være erstattet av en såkalt CO2-emitter. Anlaug Ådland Hansens doktorgrad viser at pakking med emitter er morgendagens pakkeløsning.

Kontaktperson
Portrettbilde av Anlaug Ådland Hansen

Anlaug har forsket på ulik pakking av fersk laks og fersk oppdrettstorsk. Hun har sammenlignet pakking i modifisert atmosfære (MAP) med CO2-emitter med tradisjonell MAP-pakking, vakuum og luftpakking.

Hensikten har vært å se om det er mulig å redusere volumet av gass i vanlig MAP-pakking, uten at det går på bekostning av kvalitet og lagringsevne. Fisken ble filetert pre-rigor (like etter slakting, før fisken er dødsstiv). Dette gir en bedre kvalitet på kjøttet. Når CO2-emitteren tilføres fuktighet fra fiskeproduktet utløses CO2 i pakningen. Resultatene viser at MAP-pakking med emitter er en lønnsom og kvalitetssikker pakkemetode.

Løsningene gir flere fordeler med hensyn til produktkvalitet og transport. Forskningen har også vist at CO2-emitteren fungerer like godt på forbrukerpakninger som på distribusjonspakninger der fisken ligger i flere lag.

Fordelene med pakkemetoden oppsummeres med:

  • plass til mer fisk pr. transportenhet og pakning
  • opptar mindre plass i butikkhyllene
  • mindre behov for pakkemateriale pr. kg fisk
  • mindre behov for pakkegass

Forskningen viser at viktige kvalitetsparametre som farge, lukt, tekstur og væsketap er minst like gode med CO2-emitter som med tradisjonell gasspakking. Sammenlignet med vakuumpakking og luftpakking, gir MAP med CO2-emitter økt kvalitet på produktet, redusert bakterievekst, lengre holdbarhet og bedre fyllingsgrad.

Doktorgradsarbeidet er gjennomført i prosjektet MarinePack, som er finansiert av Norges forskningsråd (VAREMAT). Resultater av dette arbeidet har ført til nye prosjekter finansiert av Matprogrammet i Forskningsrådet. Anlaug Ådland Hansen fortsetter som forsker ved Nofima Mat etter endt doktorgrad.

 Trygg og holdbar mat  

Relatert innhold