Ikke noe muffens med en sunn muffins

Etter et års utviklingsarbeid er den klar, den ”sunne” muffinsen fra Millba. Nofima Mat var med på den første testproduksjonen i fabrikken.

Fiberrik, med redusert sukker og fett og med frukt og nøtter. Det er oppskriften på den sunnere muffinsen som kommer på markedet i vinter. Men det er ikke så enkelt å få til et sunnere alternativ som fungerer bra produksjonsteknisk og som smaker godt. Bak det grundige og tidkrevende arbeidet står muffinsprodusenten Millba i Skien og bakermester Hans Helge Raae Olsen og andre fagpersoner ved Nofima Mat på Ås.

Ferskvare
Bran Muffin fra Millba startet som en idé om en sunnere muffin for et drøyt år siden. Muffinsen er inspirert av en engelsk variant med hvetekli. – Vi har jobba så mye med denne resepten at vi vet vi har et bra produkt. Men oppskaleringer er alltid vanskelig, og det blir justeringer uansett, sier prosjektleder Stefan Kristiansen ved Millba. Muffinsen har også distribusjonsmessige utfordringer.
– Vannaktiviteten er høy, så råvarene kan lett bli myke. Holdbarheten er kortere enn de andre produktene våre, forklarer prosjektlederen.

Sunnere
– Denne muffinsen har mye fiber, som er uvanlig i kaker. Den har mindre fett og sukker, og den har sunne ingredienser som havregryn, pinjekjerner, epler og rosiner. Den smaker grovt og lett krydret – kjempegodt, sier baker- og konditormester Hans Helge Raae Olsen ved Nofima Mat. Han synes det er morsomt å jobbe med Millba.
– Det er en drøm å være her. En industridrøm. Alt er så ordentlig – også de ansatte. Og Stefan er en veldig dyktig fagmann!

Allerede solgt
Det er første gang oppskriften kjøres i fabrikken. Ventetiden er lang før de første muffinsene kan plukkes ut av samlebåndet på vei ut av bakerovnen. Vante fingre bryter bakverket fra hverandre og føler på konsistensen. Det luktes og smakes. Litt lenger steking, litt mindre epler, litt lengre røretid? Fagfolkene stikker hodene sammen og diskuterer. Så haster de av sted for å blande neste batch. – Men det går ikke an å basere oppskriften på hvordan kakene smaker når de kommer rett ut av ovnen. Alt smaker jo godt når det er nystekt, slår Stefan Kristiansen fast.

Alle dagens batcher gikk rett til frysing, og ble tatt opp til ny vurdering uken etter. Da burde resultatet være bra, for her er ingen vei tilbake. – Produktet har vært etterspurt i markedet lenge, og er allerede solgt inn til kjedene, sier Kristiansen.

Ser helheten
Stadig lanseres nye produkter hos Millba, eller det gjøres forbedringer i de eksisterende produktene. Det meste gjør de ansatte selv, med prosjektlederen som pådriver. Men når de skal dypere og grundigere inn i kakenes mysterier, ringer de Hans Helge Raae Olsen. – Når vi lurer på noe, så ringer vi Hans Helge. Det er ikke alt han kan svare på der og da, men han finner alltid ut av det! Noen ganger ringer han tilbake uka etter og sier "Du, jeg har tenkt på det der…". Hans Helge er både baker, konditor og markedsmann. Han ser helheten, sier Kristiansen. – Når du har vært så mange år i bransjen, er det rart om du ikke har noe å lære bort. Og tenkt så mange bedrifter han har vært i!

Industrieventyret
Millba er et norsk bakerieventyr som startet i Skien 1999. Her bakes det inntil 150 000 muffins hver dag, i tillegg til donuts og berlinerboller. Sommeren 2008 åpnet de dessuten et bakeri i Porsgrunn, som satser på premium brød og pølsebrød. Millba har hatt salgsøkning hele veien siden starten. Det toppet seg vinteren 2008 med 50 % vekst. Millba er i dag trolig Nord-Europas mest moderne bakeri for amerikanske kaker.

Millba har hatt flere utviklingsprosjekter i samarbeid med Nofima Mat, og de har deltatt i tre ulike PU-nettverk siden starten.

 Råvare og prosess  

Relatert innhold