Biomarint industrimøte i Bergen

Sildemelke mot feilernæring i Afrika og bedre utnyttelse av norsk råstoff i omega-3 produkter er blant temaene som tas opp.

Kontaktperson
Portrettbilde av Jarle Wang-Andersen
Jarle Wang-Andersen

Leder, Biolab
Tlf.: +47 930 86 387
jarle.wang-andersen@nofima.no

Seminaret har blitt en viktig møteplass for forskere og den delen av industrien som bruker råstoffer fra havet i sine produkter.

Årets seminar fokuserer på temaene prosessteknologi, fôringredienser og marine oljer.

– Hvordan øke verdien av det vi tar opp fra havet. Og hvilke råstoffer har vi ennå til gode å utnytte kommersielt. Dette er viktige spørsmål som opptar både næringen og forskere, sier Jarle-Wang Andersen i Nofima Ingrediens.

Helse i melke

Fram til 1960-tallet spiste gruvearbeidere i England produkter basert på sildemelke for å holde seg friske. Slike produkter ble også omsatt i Norge.

Men i dag utnyttes ikke dette råstoffet fra silda. Det vil forskere og industrien forsøke å endre.

Et nytt prosjekt, som finansieres av Norges Sildesalgslag, arbeider med å utvikle et pulverprodukt basert på hvit mais og sildemelke. Pulveret kan spises direkte, som suppe eller tilsettes i mat. Det skal testes ut i Ghana i Afrika.

– Mange har motforestillinger mot å spise produkter basert på melke, som jo er fiskens sæd, men synes samtidig rogn, fiskens egg, er bra. Men melken er veldig næringsrik, og kan bidra til å bekjempe feilernæring i områder hvor det er vanlig, sier Jan Pettersen, seniorforsker ved Nofima Ingrediens.

Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima Ingrediens, Universitet i Bergen og NutriMarine Life Science.

Omega 3

I dag brukes norsk råstoff i liten grad til produksjon av omega-3 oljer og konsentrater til kosttilskudd. Produsentene foretrekker råstoff fra Sør-Amerika og Afrika.

Norsk omega-3 olje brukes derimot i stor grad som tilsetning i næringsmidler.

En av innlederne på seminaret er Gjermund Vogt, forsker ved Nofima mat. Han skal fortelle om arbeidet med å øke bruken av norske råstoffer i omega-3 produkter.

– Olje utvunnet fra norsk råstoff har lavere innhold av omega-3 fettsyrer. Men olje fra norsk råstoff har andre gode kvaliteter. Det gjelder både lukt og smak. På sikt kan det bli et stort marked for norske høykvalitetsoljer i matvarer, kosttilskudd og lignende produkter, sier Gjermund Vogt.

Biomarint industriseminar arrangeres i Bergen 2. og 3. desember.

Relatert innhold