Økologisk i kantina

Kantinekjøkkenet hos Matforsk – Nofima Mat er Debio-godkjent. Nå bakes det økologisk brød hver uke.

– I salatbaren vil det hver dag finnes minst en økologisk grønnsak og vi vil kunne tilby økologiske varmretter. Vi vil ha økologisk ost, installere nye drikkedispenser for å utvide drikkeutvalget til også å omfatte økologisk lettmelk og økologisk eplejuice. Vi kommer også til å steke økologiske vafler og bake økologisk kringle, sier kantineleder Kine Syversen.

Mange utfordringer

Den største utfordringen knyttet til å tilby økologiske produkter er å få tak i varene. Utvalget er ganske lite, som base i varmretter for eksempel er det kjøttdeig og kylling som er lettest tilgjengelig. Holdbarheten, spesielt for grønnsaker, kan være kortere og kan bli en utfordring fordi man er nødt til å kjøpe inn større kvanta enn ved innkjøp av ordinære varer.

Det stilles dessuten krav til omfattende dokumentasjon og intern kontroll.
– På dette området har vi samarbeidet med kvalitetskoordinator Heidi Asplin. Hun har mye kunnskap, og uten hennes hjelp er jeg overbevist om at det hele ville tatt mye lengre tid, sier Kine Syversen.

Tidkrevende med et økologisk tilbud

Det er ingen tvil om at det er langt mer tidkrevende å tilby økologisk mat. Både innhandlingen og tillagingen tar lengre tid. – Jeg bruker mer tid på å finne gode og stabile leverandører av økologisk mat, og alle økologiske matretter må lages fra bunnen hos oss. Men det byr på både lærerike og morsomme utfordringer, og det er stimulerende å vite at vi ligger litt foran i utviklingen sammenliknet med mange andre personalkantiner i Norge, sier Kine Syversen.

Bidrar til regjeringens mål

– Satsingen i Matforsk- Nofima Mats kantine viser at vi også vil være med på å gi våre brukere noen økologiske alternativer. Vi vil gjerne vise at vi vil gjøre vårt for at målet som regjeringen har satt kan nås.
Våre erfaringer med egen kantine vil gi oss verdifull kunnskap som vi kan formidle til andre som ønsker å gi sine brukere et økologisk alternativ, sier senior prosjjektleder Åshild Longva.

Relatert innhold