All foredling ut av landet?

Norge importerer stadig mer av sjømaten vi spiser. Stadig færre hender arbeider med å foredle fisken i Norge, viser nye tall fra Nofima.

Kontaktperson
Portrettbilde av Edgar Henriksen
Edgar Henriksen

Seniorforsker
Tlf.: +47 905 78 325
edgar.henriksen@nofima.no

I 2007 var det norske konsumet av sjømat på ca 104 tusen tonn. Vi importerte 38 tusen tonn foredlede produkter, en volumøkning på 46 % fra 1996.

Høye lønnskostnader og handelspolitikk

Anleggene trenger ikke lenger å ligge nært fangstfelt eller oppdrettsanlegg. Billig arbeidskraft og/eller beskyttelse bak tollmurer kan bli avgjørende for hvor foredlinga blir lagt.

Norge har i lang tid hatt høyere lønnskostnader enn konkurrentland, og i de senere årene har kostnadene økt sterkt sammenlignet med europeiske land.

Sammenlignet med nye EU-land og land utenfor EU er norske lønnskostnader svært høye.

Færre i arbeid

Fra 1993 til 2006 viser produksjon av tørrfisk, saltfisk og klippfisk størst lønnsomhet. Samtidig går produksjon av filet av hvitfisk med betydelig tap.

En klar konsekvens av denne utviklingen er at fiskeindustrien sysselsetter betraktelig færre i dag enn få år tilbake. I år 2000 var vel 14.000 ansatt i fiskeindustrien, mot rundt 10.000 i 2006. Sysselsettingsreduksjonen har vært sterkest i produksjon av hvitfisk, og spesielt i Finnmark der filetindustrien stod sterkest.

EU ønsker å stimulere og beskytte egen fiskeindustri. Dette rammer i første rekke laks, spesielt røykt laks. Dette forklarer den lave andelen foredlet laks i eksportstatistikken.

Valutakurs

En sterk krone bidro også til å forverre konkurransesituasjonen for norsk foredlingsindustri på begynnelsen av dette tiåret. Bedrifter med marginal lønnsomhet fikk derfor ytterligere problemer. En fortsatt sterk krone reduserer konkurransekraften til norsk fiskeforedlingsindustri.

Krevende kunder

En annen utfordring er at det i dagligvarehandelen stadig blir færre, men større aktører, både i Norge (Coop, Rema, Rimi mfl.) og i utlandet. Norske sjømatleverandører møter derfor kunder i eksportmarkedet som krever mer konkurransedyktige priser, flere forskjellige produkter og bedre leveringssikkerhet.

Den økte importen av sjømat til Norge tyder på at utenlandske sjømatleverandører ofte er bedre organisert for å håndtere disse kravene selv i vårt hjemmemarked.

Oppdragsgiver for prosjektet var Norske sjømatbedrifters landsforening, og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

 Næringsøkonomi  

Relatert innhold