Internasjonal interesse for oppdrettstorsken

Undervannskameraet fanger torskens bevegelser og fester dem til tapen. Tysk TV besøker avlsstasjonen for torsk. Oppdrettsmiljøet i Tromsø vekker internasjonal interesse.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Torsken svømmer rundt i svære grønne plastkar. Inne i hallen går arbeidet nesten som normalt, avlsarbeidet går sin gang.

Denne dagen er et tv-team på tre fra Tyskland på besøk. Mens de to fotografene jobber med å filme torsken både over og under vann, forteller journalist Volker Artz hvorfor avlsprogrammet får besøk.

– Vi er her for å få filmet til slutten av et program om torsken. Dette programmet skal gå i en serie vi kaller «Dyr som endret historien». Torsken er i godt selskap med hesten, duene og silkeormen som også får sine 45 minutter lange program.

– Torsken har hatt stor betydning for historia, sier Artz.

Han nevner tørrfisk og torskekrigen på 1970-tallet som eksempler på at torsk har påvirka historia. TV-teamet har tidligere på denne reisa vært i Lofoten for å få festet tørrfisken til videotapen.

Unnfangelse

I lokalene på Kraknes driver de ansatte med å stryke torsk. Det vil si at de tar ut rogn av ho-fisken og melke av hannfisken. Å få mulighet til å filme dette, er det tyske tv-teamet veldig fornøyd med.

– Det er nesten som vi er med på noe stort, å få filmet dette er veldig bra. Så gjenstår det å se om vi får plass til det, sier Volker Artz

De to fotografene rigger ned alt utstyr. Programmet skal sendes på tysk og fransk tv i 2009.

Internasjonalt

Sammen med tyskerne går leder for torskeavlsprogrammet, Atle Mortensen. Han forteller om prosessen, og hva som skjer i de forskjellige kar og tanker.

– At vi får slikt besøk er «kjempearti», sier han. Det viser at både forskninga og avlsarbeidet vi gjør er interessant både i inn og utland, sier han.

 Avl og genetikk  

Relatert innhold