Kongekrabben får spesialfôr

Fiskeriforskning er i gang med å teste ut det første spesialdesignede fôr til kongekrabbe.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sten Ivar Siikavuopio
Sten Ivar Siikavuopio

Seniorforsker
Tlf.: +47 976 98 241
sten.siikavuopio@nofima.no

Det stilles spesielle krav til fôrets egenskaper, blant annet må det ha lang holdbarhet i sjøen. Det må også være lett for krabben å få tak i.

Det nye tørrfôret testes ut på både villfanget og oppdrettet kongekrabbe.

Spesialfôret er utviklet ved Fiskeriforsknings fôrsenter med bakgrunn i instituttets lange erfaring med oppfôring av nye oppdrettsarter.

Måler kjøttinnholdet

Samtidig med at det nye fôret testes ut, prøver forskerne også ut en ny metode for å måle kjøttinnholdet i krabben.

Ved å ta en enkel blodprøve av kongekrabben kan man finne ut hvor mye kjøtt den har i beina. Kjøttinnholdet er avgjørende for prisen en får for krabben.

– Forsøkene så langt ser svært lovende ut, sier prosjektleder Sten Siikavuopio ved Fiskeriforskning.

Forsøkene foregår ved oppdrettsanlegget til ContRace i Vardø. Fôrtestingen og forsøkene med ny målemetode gjennomføres i samarbeid med henholdvis MABIT (forskningsprogrammet Marin Bioteknologi i Tromsø) og Møreforskning.

Relatert innhold