Arkiv for «Meninger»

Viser 51–60 av 66

Ingen skrupler for matsvindel i Kina

Debatten om omdømmet til norsk torsk har gått høyt etter at den franske kanalen France 5 i en TV-dokumentar denne uken avslører hvordan norsk torsk sendes til Kina og fylles med kjemiske tilsettingsstoffer og vann, før den returneres til Europa. Etter å ha besøkt landet som markedsforskere for mat, kan vi slå fast at det i Kina ikke synes å være noen skrupler for matsvindel.

Dårlig kvalitet på fisk fra kystflåten – hva så?

I 2017 la Norges Råfisklag fram resultatene av sitt kvalitetstilsyn. Her ble det dokumentert at kvaliteten fra kystflåtens landinger av fersk fisk varierer og at en stor andel har redusert kvalitet.

Enden på visa eller nye muligheter i Japan?

Japan er det viktigste markedet for norsk makrell. Faktisk så viktig at norske makrellaktører har tilpasset fisket og produksjon til japanernes preferanser. De fisker når den har ønsket fettinnhold, som har ført til at mesteparten av norsk makrell fangstes over kort tidsrom.

Jakta på ressursrenten

Høstjakta er i gang. På den fiskeripolitiske arenaen er det først og fremst ressursrenta det jaktes på. Både næringsaktører og myndigheter deltar. Ryktene sier at ressursrenta er stor og lett tilgjengelig. Her skal vi se litt nærmere på hvordan ressursrenta oppstår, hvor den høstes i dag og hvordan myndighetene kan få tak i deler av den.

Hvordan skal vi få barn til å like sunn mat?

Barn og unges kosthold inneholder generelt for lite grønnsaker og frukt, for lite fisk, og for lite grove kornprodukter. I tillegg har barn for høyt inntak av sukker, salt og mettet fett ut fra anbefalingene. Utfordringen ligger i det at barn spiser først og fremst det de liker. De tenker ikke på langsiktig helse.

Spise mer fisk?

Tall og trender fra Sjømatrådet viser at vi spiser for lite fisk i Norge. Dette gjelder særlig blant ungdom og unge voksne. Selv må jeg innrømme egen dårlig samvittighet for familiens middager. Hvorfor er det sånn, når jeg (og de fleste andre) vet at fisk og sjømat er det sunne valget?

Ja til mer av kylling og laks

Laks og kylling er vanlige retter på norske middagsbord. Men for hver pakke filet vi kjøper i butikken, blir bein, skinn, hode og innvoller liggende igjen på fileteringsfabrikken. Vil du kjøpe det også?

Viser 51–60 av 66