Den ser noe morsk ut, men er uhyre velsmakende. Snøkrabben antas å representere milliarder i framtidig eksportverdi. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Foredlingsindustri på krabbegir?

Snøkrabbe har på kort tid utviklet seg til å bli en viktig næring for norsk sjømatindustri.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Skrevet av
Portrettbilde av Grete Lorentzen
Grete Lorentzen

Seniorforsker
Tlf.: +47 995 54 336
grete.lorentzen@nofima.no

Skrevet av
Portrettbilde av Gøril Voldnes
Gøril Voldnes

Forsker
Tlf.: +47 926 40 722
goril.voldnes@nofima.no

Skrevet av
Portrettbilde av Sten Ivar Siikavuopio
Sten Ivar Siikavuopio

Seniorforsker
Tlf.: +47 976 98 241
sten.siikavuopio@nofima.no

Leserinnlegg:

Dette innlegget stod på trykk i Fiskeribladet 24. mai 2017.

De største markedene er USA og Japan. Det er to måter å få krabben ut til markedet på, enten som levende, eller som foredlet.

Sammenlignet med kongekrabbe er det en langt større utfordring å transportere snøkrabbe levende til markedet. Snøkrabben er nemlig mer temperaturfølsom (den trives ikke over 3 grader), og den tåler mindre håndtering enn kongekrabben. I dag blir cirka 99 % av snøkrabben foredlet, det vil si kokt og fryst. I 2016 eksporterte Norge kokte, frosne cluster (skulder, fire bein og ei klo) av snøkrabbe til en verdi av NOK 331 mill., en verdiøkning på 80 % fra året før.

Foredling av snøkrabbe starter med avliving, og så skilles clusterne fra krabbehuset. Deretter blir clusteret kokt, avkjølt og fryst, og pakket i større kartonger. Kokte, frosne cluster er spiseklare produkter, så man trenger bare å tine dem før måltidet. Snøkrabbekjøttet finnes i beina og i skulderleddet.

Tenke nytt

Vet du hvordan du kan tilberede snøkrabbecluster? Vi tør påstå at den jevne forbruker er usikker. Hva med gjøre snøkrabbe litt mer forbrukervennlig? Sett at man fikk kjøpt pakninger med:

  • Kokt kjølelagret cluster med en separat marinadepakke, à la Mr. Lee. Pakningen kunne inneholde en oppskrift for marinering av snøkrabbekjøtt, og tips til videre tilberedning.
  • Kokt kjølelagret kjøtt fra beina, ferdig marinert og klart til bruk.
  • Kokt kjølelagret kjøtt fra klo.

Forskning

Rått fryst cluster, med informasjon om hvordan produktet skal tines og varmebehandles før man spiser det.

Om det er mulig å kjøpe kjølte cluster i stedet for frosne, sparer man tid. Vi i Nofima har funnet at kokte, kjølte cluster av snøkrabbe holder seg i ti døgn ved 4 C, og dersom temperaturen senkes til 0 C, økes holdbarheten til to uker.

Det kan være tidkrevende å få ut kjøttet fra bein, klo og skulder. Hva om forbrukeren fikk kjøpe kun kjøttet? Etter koking kunne industrien ta ut kjøttet fra bein og klo som hele stykker. Kjøttet i skulderleddet egner seg veldig bra i salat.

I skalldyrmarinader brukes ofte lime, chili, koriander, hvitløk og ingefær. Tenk om det fantes lime- og chili-marinert snøkrabbekjøtt i kjøledisken – klart til bruk. Eller hva med koriander- og ingefærmarinert skulderkjøtt?

Selv om clusterne er spiseklare produkter, er det likevel ikke uvanlig at de varmes opp en ekstra gang når de skal tilberedes. Dobbel varmebehandling kan forringe teksturen. Hva med å selge rå clustere i stedet for kokte?

Forbrukerkunnskap

Bedre informasjon, og enklere pakninger, mener vi vil være et steg i rett retning. Sammenlignet med cluster i en frysedisk, tror vi at mer forbrukervennlige produkter i langt større grad vil pirre nysgjerrigheten, og senke terskelen for å prøve noe nytt.

Relatert innhold

  • Meninger