Arkiv for «Meninger»

Viser 1–10 av 39

Tørrfisk – en suksesshistorie

I seks generasjoner har familien til Ole Olsen i Sund i Lofoten levd av tørrfisk. Utsiktene synes lyse når familien Olsen nå er i gang med å utvikle selskapet SUFI AS videre. Også lokalsamfunnet nyter godt av ringvirkningene hjørnesteinsbedriften skaper, viser tall fra pågående ringvirkningsanalyse i tørr- og saltfisknæringen som gjennomføres av Nofima.

FN slår matalarm – sjømat kan være løsningen

Tirsdag åpner Aqua Nor i Trondheim. Selv om klimapanelet ikke peker på havbruk som en løsning, er FNs matvareorganisasjon tydelige på at havbruk må gi et større bidrag til den globale proteinproduksjonen.

Er vi klare for flere ressurskonflikter?

Verdens befolkning øker. Derfor må vi produsere mer mat. Det krever at vi beslaglegger større produksjonsareal. Mange peker derfor på at det store blå havet kan gi oss mye mer velsmakende og næringsrik menneskemat. Det høres logisk ut, men det vil være utfordrende. Den veien er allerede brolagt med mange konflikter. Kløkt og prioriteringer kreves for å øke matproduksjonen til havs.

Den nye oljen

Inntjening og restråstoff – kan vi dominere like mye som på olje, akvakultur og langrenn?

Avlatskvoter

For 2019 ble det delt ut rekrutteringskvoter til 10 fiskere, av 126 som søkte. Nå forslår regjeringen en ny ordning, med kvotebonus til 5 yngre fiskere årlig.

Kan marine industriparker gi mer areal til havbruk?

Tilgang på sjøareal er sentralt for den videre utviklingen av norsk havbruksnæring. Kan innføring av «marine industriparker» være et alternativ i den fremtidige arealplanleggingen av sjøområder? Større planområder eller auksjon av «areal-blokker» er andre alternativer som kanskje kan gi mer areal til havbruk.

Franske forbrukere vurderer laksekjøp med app

Franskmenn bruker stadig oftere mobilapper for å orientere seg om matprodukter de vurderer å kjøpe. Oppslagsverk som er såkalt nøytrale og hvor alle kan legge inn matvarer, kan skape nye og uvante utfordringer for norske lakseprodusenter.

Hvordan øke salg av sjømat i Norge?

De siste årene har sjømatkonsumet i Norge gått kraftig ned. Nedgangen har vært spesielt stor for laks og torsk, som er de dominerende artene i norsk dagligvarehandel. I forbindelse med dette har Nofima ønsket å undersøke hvordan norsk dagligvarehandel jobber med sjømatkategorien, og identifisere potensielle muligheter og barrierer for økt salg av sjømat i denne kanalen.

Viser 1–10 av 39