Arkiv for «Meninger»

Viser 1–10 av 15

Enden på visa eller nye muligheter i Japan?

Japan er det viktigste markedet for norsk makrell. Faktisk så viktig at norske makrellaktører har tilpasset fisket og produksjon til japanernes preferanser. De fisker når den har ønsket fettinnhold, som har ført til at mesteparten av norsk makrell fangstes over kort tidsrom.

Jakta på ressursrenten

Høstjakta er i gang. På den fiskeripolitiske arenaen er det først og fremst ressursrenta det jaktes på. Både næringsaktører og myndigheter deltar. Ryktene sier at ressursrenta er stor og lett tilgjengelig. Her skal vi se litt nærmere på hvordan ressursrenta oppstår, hvor den høstes i dag og hvordan myndighetene kan få tak i deler av den.

Plast – «hot or not?»

Når man følger debatten om plast skjønner man fort at her er det mye forvirring om begreper og at det ofte settes likhetstegn mellom plast og emballasje, og mellom bioplast og gjenvinnbar eller nedbrytbar plast. Dette er et forsøk på å minske forvirringen.

Hvordan skal vi få barn til å like sunn mat?

Barn og unges kosthold inneholder generelt for lite grønnsaker og frukt, for lite fisk, og for lite grove kornprodukter. I tillegg har barn for høyt inntak av sukker, salt og mettet fett ut fra anbefalingene. Utfordringen ligger i det at barn spiser først og fremst det de liker. De tenker ikke på langsiktig helse.

Spise mer fisk?

Tall og trender fra Sjømatrådet viser at vi spiser for lite fisk i Norge. Dette gjelder særlig blant ungdom og unge voksne. Selv må jeg innrømme egen dårlig samvittighet for familiens middager. Hvorfor er det sånn, når jeg (og de fleste andre) vet at fisk og sjømat er det sunne valget?

Ja til mer av kylling og laks

Laks og kylling er vanlige retter på norske middagsbord. Men for hver pakke filet vi kjøper i butikken, blir bein, skinn, hode og innvoller liggende igjen på fileteringsfabrikken. Vil du kjøpe det også?

Den perfekte nye næringen for Svalbard

For knappe fem år siden hadde nesten ingen her til lands hørt om snøkrabbe. I 2017 fanget norske krabbefiskere 3.000 tonn. Midt i smørøyet for å oppnå optimal lønnsomhet og utnyttelse av denne arten for sjømatnasjonen Norge, ligger Longyearbyen, skriver forskningssjef Ragnhild Dragøy Whitaker og seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima.

Viser 1–10 av 15