Pandemien har vist hvordan mikroorganismer raskt kan spre seg og hvor vanskelig det er å bekjempe en usynlig fiende som er i stadig forandring.
25. mars 2021
https://nofima.no/mening/helgenomsekvensering-for-tryggere-mat/
Viser 1–10 av 76
25. mars 2021
Pandemien har vist hvordan mikroorganismer raskt kan spre seg og hvor vanskelig det er å bekjempe en usynlig fiende som er i stadig forandring.
10. mars 2021
Aldri før har så mange forbrukere kjøpt matvarene sine på internett. Viktige markeder for norsk sjømat, slik som Frankrike, England, Spania, Kina, Sør-Korea, men også Norge, rapporterer om formidabel oppgang i netthandel av dagligvarer etter at koronapandemien brøt ut. Hvordan kan sjømatnæringen utnytte denne trenden når vi kommer tilbake til normalen?
1. mars 2021
Utkast til en ny norsk standard for bærekraftige fiskerier er ferdig utarbeidet. Nå gjenstår videreutvikling, akkreditering, finansiering og oppbygging av administrasjon før sertifiseringsordningen Norwegian Responsible Fisheries Management (NRFM) eventuelt tas i bruk.
24. februar 2021
Det finnes både kortsiktige og mer langsiktige tiltak for å gjøre transporten av norsk laks mer miljøvennlig. Ved å transportere filet i stedet for hel fisk kan klimaavtrykket til trailertransporten reduseres med omtrent 25 %. Går man over fra fly- til båttransport til oversjøiske markeder kan klimaavtrykket fra transporten reduseres med over 90
18. februar 2021
Avskjær fra filetering av fisk er et ypperlig råstoff til produksjon av proteinpulver – eller proteinhydrolysater, som det kalles på fagspråket. En utfordring er at dette pulveret som regel har en sterk smak og lukt, som begrenser bruk til menneskemat. Nå gir kombinasjonen av fagfeltene kjemi og sensorikk grunn til optimisme.
17. februar 2021
En rekke kommuner melder at de har droppet mattilbudet i barnehagen som en følge av smitteverntiltakene mot covid-19. Andre opprettholder matservering for å redusere smitterisikoen. Hvorfor er det så ulik praksis mellom barnehagene, og hva vil det si for barnas kosthold?
12. januar 2021
Hva bør vi spise – og hvordan skal vi fristes til å velge det som er best for oss og for planeten? Vi vet at vi ikke bør kaste mat og vi vet at vi bør spise mer grønnsaker, men vi er mange som ikke gjør som vi bør. Forskere stiller derfor spørsmålet: Hva skal til for å få oss til å ta de valgene som er bra for oss og for planeten?
6. januar 2021
Vi har lenge visst at laksens skinn er viktig for en robust fisk med god helse. Derfor har vi utviklet et nytt verktøy basert på kunstig intelligens (AI) som kan hjelpe oss i å evaluere skinnhelse.
26. november 2020
Vi har brukt genomteknologi for å styrke den hvite stillehavsrekens resistens mot White Spot Syndrome Virus (WSSV), en alvorlig sykdom som påvirker rekeindustrien globalt. Ved å bruke genomisk seleksjon har vi påvist at vi raskt kan høyne nivået på sykdomsresistens hos hvit stillehavsreke.
11. november 2020
Nasjonalt senter for fangstbasert akvakultur ved Nofima har i år eksistert i 10 år. Noe av det vi har jobbet mest med, er hvordan torsk og hyse kan fangstes skånsomt, oppbevares om bord og levendelagres, slik at kvaliteten blir den beste.
Viser 1–10 av 76