Multimestreren

Izumi Sone (35) er glad for å få jobbe så allsidig som forsker i Nofima. Og så er hun takknemlig for at det er samarbeid som preger den utrolig varierte hverdagen hennes.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Izumi Sone
Izumi Sone

Forsker
Tlf.: +47 986 57 696
izumi.sone@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Merete Kaspersen
Merete Kaspersen

HR Rådgiver
Tlf.: +47 902 90 036
merete.kaspersen@nofima.no

– Hverdagen i Nofima er mye mer allsidig enn jeg hadde forestilt meg. Vi blir gitt tillit og ros for å være selvgående og utvikle nye prosjekter. Det gir oss en veldig stor frihet i hva vi ønsker å jobbe med, selvsagt i tett dialog med næringen, forklarer Izumi Sone.

Arbeidsdagen i Nofima kan begynne i grålysningen om bord på en fiskebåt, den kan ta til i et laboratorium, den kan begynne alene på kontoret, eller foran hundrevis av tilhørere på en konferanse.

Videreutvikler hverandre

– Jeg er spesielt begeistret for at Nofima som kollegium er så dyktige på å videreutvikle hverandre og områdene de jobber med. Det unike samarbeidet med næringslivet kan gjøre ørsmå ideer til stor og lønnsom innovasjon, forklarer Izumi.

Selv har hun utviklet og videreutviklet seg på svært allsidig vis. Hun er født og oppvokst i Japan, har studert biologi og religion ved University of Hawaii, og havnet etter hvert i Bergen hvor hun satset på et studium hun visste kunne gi allsidige karrieremuligheter.

– Jeg tok hovedfag ved Universitetet i Bergen på ernæring – kvalitet og foredling av sjømat, forteller Izumi.

– Etter endte studier søkte jeg en rekke jobber og fikk muligheten til å ta doktorgrad ved Nofima i Tromsø. Doktorgraden min tok jeg på laks, på hvordan man kan bruke lys til å avgjøre ferskheten i lagret filet. Etter det måtte jeg flytte på meg igjen for å finne videre jobb. Da jeg fikk stillingen her i Stavanger, fikk jeg jobbe i avdeling for prosessteknologi, det vil si med ulike typer prosessering av mat. Jeg har også begynt å jobbe en god del med makrell, fordi jeg da også kan utnytte min relasjon til både Japan og Norge, i og med at Japan er største importør av norsk makrell.

Hospiterte

Undervegs har hun fått benytte seg av Nofimas hospiteringsordning og har fått lov å jobbe ute i en bedrift for å kunne se fagfeltet sitt fra flere vinkler.

Grundighet er viktig for Izumi Sone. Hun er svært nøyaktig i alt hun gjør, og bevisst på at det hun jobber med skal være nyttig for alle de hun jobber med.

– I Nofima er vi hele tiden i en skapende prosess. Det begynner som regel med en liten idé som vi kan utvikle slik at den blir stor og viktig for næringa. Som medarbeider i Nofima får du delta gjennom hele denne prosessen. Det er svært utviklende og lærende for deg selv, både personlig og faglig, sier Izumi Sone.

MIN KARRIEREVEI

IZUMI SONE (35)

2005: Bachelor i biologi og religionsvitenskap ved University of Hawaii på Manoa.

2006-2008: Master i ernæring, kvalitet og foredling av sjømat ved UiB – Universitetet i Bergen

2009-2012: Doktorgradsstipendiat ved UiT, i samarbeid med Nofima. Anvendelse av spektroskopiske metoder for ferskhets- og kvalitetsbestemmelse i sjømat.

2013-: Fast ansatt som forsker i Nofima, Stavanger

Øyeblikket som definerte karriereveien:

Det å velge ernæring,kvalitet og foredling av sjømat da jeg tok hovedfag ved Universitetet i Bergen.