Kometkarrieren

Patrick Berg Sørdahl (25) skulle egentlig bare ha litt hjelp til masteren sin fra fagfolk på Nofima. Han endte med å skrive masteren sammen med Nofima, og å få en fast stilling i selskapet.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Patrick Berg Sørdahl
Kontaktperson
Portrettbilde av Merete Kaspersen
Merete Kaspersen

HR Rådgiver
Tlf.: +47 902 90 036
merete.kaspersen@nofima.no

Nå har også fiskeriministeren og øvrig fagmiljø på området oppdaget det unge forskertalentet. Våren 2016 ble Patrick Berg Sørdahl utnevnt som et av medlemmene i Fiskeriministerens pliktkommisjon som gjennomgikk leverings-, bearbeidings- og aktivitetsplikten for trålerne. Patrick er allerede en av de største kapasitetene i Norge på denne tematikken, som også var tema for masteren hans.

– Det er litt overveldende, innrømmer Patrick. Han hadde ikke akkurat sett for deg dette da han kom til Tromsø for å ta bachelor i samfunnsplanlegging høsten 2010.

Barentshavsbarn

Patrick er oppvokst i Berlevåg, tettstedet på finnmarkskysten som mange ble kjent med via en eksentrisk mannssangforening og filmen «Heftig og begeistret». Men først og fremst er Berlevåg kjent for å ligge på dørstokken til et av de aller største matfatene som finnes – selveste Barentshavet. Patrick er oppvokst med å klatre rundt på de karakteristiske tetrapodene i moloen, som er satt til å dempe bølgene som av og til fråder inn fra nord.

– Jeg ville ha en jobb hvor jeg gjorde noe samfunnsnyttig, noe som betød noe. Derfor begynte jeg å studere samfunnsplanlegging. At masteren ble å handle om pliktsystemet til trålerne handler selvsagt noe om bakgrunnen min, men det var først og fremst tilfeldig. Akkurat det temaet var svært aktualisert i det jeg skulle begynne på masteren, forteller han.

Stortrives

Pliktsystemet er komplisert, og Patrick slet til dels betydelig med å finne veiledere på denne spesielle tematikken. Slik var det at han tilfeldig havnet inn dørene på Nofima. I dag fremstår dette som et lykketreff. Det er ikke så veldig mange som oppnår drømmejobben i en alder av 25.

Patrick Berg Sørdahl trives med å få angripe ulik tematikk fra diverse vinkler. Akkurat nå forsker han en hel del på matjuks samt kystsoneplanlegging, og trives både med å kunne fordype seg i små og for enkelte svært spesielle problemstillinger, og med å gjøre mer allmenne forskningsoppgaver med bred samfunnsappell.

Til nå har han ennå ikke gått seg fast.

– Det er noe av det beste ved Nofima: Det sterke kollegiet her som du kan søke informasjon hos. Nær sagt uansett hva du står fast på, finnes noen med betydelig mer erfaring som skyver deg videre. Alle deler av sin kompetanse for at resultatene våre skal bli av så god kvalitet som mulig, forklarer han.

Hvor veien går videre har han ikke engang begynt å tenke på.

– Men det hadde vært artig om jeg klarte å ta doktorgrad!

MIN KARRIEREVEI

PATRICK BERG SØRDAHL (25)

2010: Avsluttet videregående skole, studiespesialisering i Honningsvåg.

2010-2013: Bachelor i samfunnsplanlegging ved UiT – Norges arktiske universitet.

2013-2015: Master i samfunnsplanlegging ved UiT – Norges arktiske universitet, i samarbeid med Nofima.

2015-2016: Ulike engasjement og prosjektoppdrag i Nofima.

2016-: Fast ansatt som forsker i Nofima

Øyeblikket som definerte karriereveien:

Det å tilfeldigvis bli tipset om ressurspersoner på Nofima som kunne bidra til masteren min, og som fant det jeg gjorde godt nok til å gi meg videre jobb.