Den Blinde Ku-gründer Inger Rosenfelt og sensoriker Mats Carlehög med diplomoverrekkelse i butikk-kafeen Den blinde ku i Ås sentrum.

Matopplevelser – årets julegave

Kjenner du noen som ikke vet hva de ønsker seg til jul? – Norske matopplevelser er den perfekte julegaven, sier Stine Alm Hersleth, prosjektleder og faglig ansvarlig for kompetansenettverket for lokalmat i region Øst.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 975 41 669
stine.alm.hersleth@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Mats Peter Carlehøg
Mats Peter Carlehøg

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 412 24 957
mats.carlehog@nofima.no

Spennende og særegne matgaver kan kjøpes på blant annet julemarkeder og Bondens marked. Mange små matprodusenter har sin travleste sesong i desember, og mange har matmarkeder som sitt viktigste salgssted.

Den stolte prismottakeren, Inger Rosenfelt, viser frem noen av lokalmatproduktene hun selger i butikkkafeen Den blinde ku i Ås sentrum. Hun selger lokalmatprodukter fra mange av produsentene i nærområdet.

Vil du heller gi bort opplevelsesturer, blir gaven enda bedre når god lokalmat er en del av pakken. Ønsker du slå på stort, er Hurtigruten et ypperlig alternativ. De har satset bevisst på lokalmat som forteller en historie. På Åmot Operagård kan du forene vakker musikk og et måltid med smak av Sunnfjords kulturlandskap. Du kan gi bort en gourmetweekend i Lom eller middag på en restaurant som satser på god lokalmat i nærheten av der den heldige gavemottakeren bor. Alternativene er nærmest uendelige; søk på for eksempel lokalmat + hotell og se selv!

God grunn til å være stolt over lokalmat 

Salget av lokalmat har økt kraftig de seneste årene. Det finnes over 1500 lokalmatprodusenter i Norge og i norske butikker selges lokalmat for rundt tre milliarder i året. Og, vi har grunn til å være stolte av den norske lokalmaten.

Norske produsenter står titt og ofte på prispallen i internasjonale matkonkurranser. Nå senest under det Åpne Islandske Mesterskapet i Nordic Artisan Food i november (2014). Der gikk sølvmedaljen til osten Blåmandag fra Den blinde ku. Osteprodusenten i Ås kommune har fått god hjelp av fagfolkene hos Nofima, av både sensorikere, smaksdommere og emballasjespesialister.

– Det er en klar sammenheng mellom god kompetanse og god kvalitet, og her har mange norske lokalmatprodusenter et fortrinn. I Nofima jobber vi med å øke den matfaglige kompetansen hos matprodusentene. Det kan være innen råvarekunnskap, kunnskap om produksjonsprosesser, emballering, holdbarhet, mattrygghet og regelverkskrav eller kunnskap om smak og andre sensoriske egenskaper, forteller Stine Alm Hersleth.

Når det gjelder smak legger sensoriker Mats Carlehög til at det trengs råvarer av god kvalitet for å skape gode matvarer. – Dårlig råstoff i starten gir et dårlig sluttprodukt. Det at lokalmatprodusenter gjerne kjenner sine råvarer og ofte har kontroll gjennom hele prosessen, gir de beste mulighetene til å skape nettopp smakfulle særegne produkter, påpeker sensorikeren.

Mange som er innom butikk-kafeen Den blinde ku kjøper egg fra Hølens lykkelige høner og drikkevarer fra Askim bærpresseri.

Mange som er innom butikk-kafeen Den blinde ku kjøper egg fra Hølens lykkelige høner og drikkevarer fra Askim bærpresseri.

Les mer om:

Relatert innhold