-Så flink du er, sier Siril Alm til Arthur (2). Han skreller poteter for første gang og lyser opp over å mestre den kompliserte potetskrelleren. – Barn blir stolte av å lage mat, så ta dem med på tilberedingen av årets julemiddag.

La barna lage julemiddagen

La barna være med på matlagingen i jula, og du får julefred rund bordet.

Jul og juleforberedelser handler også om mat og tilbereding. Dette er tida på året hvor tradisjonsmaten vi ellers ikke spiser så mye av, skal på bordet. Sild, kveite, lutefisk, pinnekjøtt og svineribbe, er noe vi alle forbinder med jul og som påkaller gode følelser og stemninger. Hos de voksne i allefall.  Så opplever vi at barna, rett og slett fortrekker det de er vant til, og valg av mat kan bli en spore til debatt. I noen tilfeller velger foreldrene å lage egne retter til barna for å bevare julefreden.

Foreldrene er rollemodellene

-Mange foreldre sier de ikke lager maten de selv er glad i fordi barna deres ikke liker det, sier forsker Siril Alm.  Hun har studert hva som påvirker  barns matvalg, og en av konklusjonene hennes er at foreldre er de viktigste rollemodellene når det gjelder matpreferanser. Valg av mat blir et forhandlingstema, og de fleste foreldre velger å tilby barna maten barna liker best.

Barn_og_mat_jul1

Arthur (2) skreller gulrot og potet for første gang. Han lyser opp over å mestre det kompliserte kjøkkenredskapet

Tilbered julemiddagen sammen

-Mitt beste råd er å inkludere barna i matlagingen. Det gjelder generelt, men jeg vil også oppfordre til det i jula. Å bake er en del av juletradisjonene hvor barn får være med, men la de også være med å tilberede julemiddagen. La de se kålrota bli til stappe, la de skrelle grønnsaker, se ribba rå før den stekes.  Å få være med på tilberedingen gjør at motivasjonen til å spise og smake blir større, sier hun.

-Dette handler ikke bare om å skape matlyst, men også om viktig mestring for barna.

 Stolt av å lage mat

Arthur (2) mestrer akkurat så vidt å traktere poteskrelleren.  Dette er første gang, og han lyser opp når det tynne skallet faller ned på bordet. Kjøkkenredskapet er nytt og spennende, og dessuten smaker det ekstra godt med en gulrotbit under arbeidet.

-Så flink du er, roser Siril som vet at barn blir stolte av å få lage mat.

Derfor er taco populært

-De føler seg inkludert og matlaging er en hyggelig sosial setting. De blir stolte av å være med og de lærer mye om mat og råvarer.

Alm er overbevist om at en av årsakene til at taco er en så populær rett blant mange barnefamilier, er fordi barna ofte selv er med å tilberede den.

barn_og_mat_jul9

Matkultur og matopplevelser er de to viktigste ordene når man ønsker å påvirke barns matvaner.

Hva styrer matvanene?

Flere hundre barn har smakt, spist, snakket om og fotografert maten de spiser. De har vært medforskere i Nofimas sine mange prosjekter i programmet om barn og mat.

-Flere års forskning har gitt mange svar om barns valg av mat, et arbeid som kan brukes til å gi råd om hvordan man kan hjelpe barn og unge til å velge et sunnere kosthold, sier forskningssjef Pirjo Honkanen.

Matkultur og matopplevelser er de to viktigste ordene når man ønsker å påvirke barns matvaner, konkluderer forskningen.

Sørg for å ha frukt og nøtter tilgjengelig i jula. – Et sunt alternativ som barna gjerne spiser når foreldrene gjør det tilgjengelig, sier forsker Siril Alm.

 

Relatert innhold