Slik får du i deg mer omega-3 i jula

Kjøper du laksefilet uten skinn i butikken, kan du gå glipp av mye deilig julefett. Mange skulle ønske laksen inneholdt like mye omega-3 som før, men faktisk blir en del av fettet skåret bort før den havner ferdigpakket i butikken. Det fettet kan du ta vare på.

Kontaktperson
Portrettbilde av Målfrid Tofteberg Bjerke
Målfrid Tofteberg Bjerke

Laboratorieleder
Tlf.: +47 416 85 244
malfrid.bjerke@nofima.no

Lableder Målfrid Tofteberg Bjerke har lang erfaring i å filetere laks og ta ut prøver for fett- og kvalitetsanalyse. Hun viser deg hvor på laksen du finner mest omega-3.

Lableder Målfrid Bjerke i Nofima viser deg hvor på laksen du finner mest omega-3.
Først fileterer Målfrid laksen. Mellom benene på buksiden sitter det mye fett, men benene og bukfinnen bør fjernes:

3_Filetert_nett

Her peker Målfrid på «indrefileten» av laksen, ryggstykket eller loinen. Loinen selges uten ryggfett og buklist (den tynne delen av filetene som omkranser innvollene), og er den best betalte delen av fileten. I ren filet finnes mesteparten av fettet i bindevevet, som vises som hvite striper:

5_Loin_nett

Mellom fileten og skinnet sitter også mye fett. Dette er ofte tatt bort når man kjøper filetstykker uten skinn i butikken. Steker man derimot laksen med skinnet på, kan man få med dette fettet:
9_Skinnfett_nett

På bildet under er laksen delt inn i fire filetstykker: Fettinnholdet varierer mellom ulike deler av samme filet. Slik er fettet fordelt, når ikke buklista er regnet med (tall fra Einen m.fl 1998):

Halestykket: 8,1 % av hele fileten
Norsk kvalitetssnitt: 12,6 % av hele fileten
Midstykket: 16,9 % av hele fileten
Nakkestykket mot rygg: 15,2 % av hele fileten
Nakkestykket mot buk: 18,8 % av hele fileten

11_Fire_kvaliteter_nett

Buklista inneholder 45 % av fettet. Vil du ikke servere den, egner den seg godt i suppe.

Etter at de to filetene er tatt ut, ble dette igjen:

10_Fiskekraft_nett

Målfrid liker best å kjøpe hel fisk. Og skrotten koker hun kraft på.

– Kjøper vi hel fisk, har vi muligheter til å variere rettene mer enn om vi bare kjøper renskårede fileter. Det blir god kraft av lakseskrotten, mener Målfrid.

 

Relatert innhold