Med undervannskamera festet til en havfiskebom kan Geir Sogn-Grundvåg forevige fangsten også før den når overflaten.
Med undervannskamera festet til en havfiskebom kan Geir Sogn-Grundvåg forevige fangsten også før den når overflaten.

Se kveita bite på kroken

Han har sikret seg julekveita - og unike undervannsbilder av den majestetiske fisken.

Kontaktperson
Portrettbilde av Geir Sogn-Grundvåg
Geir Sogn-Grundvåg

Seniorforsker
Tlf.: +47 470 29 204
geir.sogn-grundvag@nofima.no

– Den er så utrolig stor og sterk. Å fiske kveite er vanvittig spennende, sier Nofima-forsker Geir Sogn-Grundvåg.

På kontorveggen henger bilder av det ene trofeet etter det andre. Her inne snakkes det ikke bare om pågående forskningsoppdrag på Forbruker- og markedsavdelinga hvor Sogn-Grundvåg arbeider. Utfordringen med å jakte, fange og få opp storkveita, er også et heftig samtaletema når forskerkolleger med den sterke fiskeinteressen samles.

– Vi er flere her på huset som er interessert i  kveitefiske,  ler Sogn-Grundvåg.

Her biter kveita på:

 

230 centimeter lang

Ei 230 centimeter lang kveite er hans personlige rekord. Tatt med stang med krok egnet med sild. Han fikk ikke veid den, fordi han slapp den ut igjen.

– Her snakker vi litt idealisme, for de aller største kveitene er viktige gytefisker.

kveita_geir

Julekveita berget

Rekord-kveita til Geir Sogn-Grundvåg.

Rekord-kveita til Geir Sogn-Grundvåg.

For noen uker siden, derimot, drog han og kompisen i land ei 180 kilo tung kveite. Samt flere mindre, hvor noen av dem til og med er filmet med undervannskamera i det de biter på kroken. Et kamera er festet til en såkalt havfiskebom, og slik har Sogn-Grundvåg fanget mangt et blinkskudd.

– Det er spennende å filme, for jeg vet ikke hvilke bilder jeg får mens kamera er under  vann. Kameraet  er festet til havfiskebommen med et spesialfeste. Jeg verken ser hva det filmer, eller kan styre kameraposisjonen. På noen av filmene ser man kameraet blir sveivet både hit og dit, andre sekvenser er fantastisk flotte hvor vi ser kveita biter på agnet. Det er også artig å se livet på sjøbunnen og alle fiskene som ikke biter på agnet.

Egen fiskeblogg

Sogn-Grundvåg er over gjennomsnittet interessert i fiske, og han er en ivrig blogger.

– Det er artig å dele opplevelser, men det er mest familien som har oppdaget den foreløpig.

Her legger han ut bilder fra både over og under vann. Her skriver han levende om turene og fangstene. Du kan besøke bloggen hans på http://geirsogn.wordpress.com/ og se mange spektakulære bilder og filmer fra kveitefiske, samt lidenskap nummer to; ørretfiske på New Zealand.

– Verdens beste ørretfiske skjer der. Du ser ørreten i vannet mens du fisker. Det er visuelt fantastisk og jeg har sett opp mot 50 store ørreter på en dag uten å få en eneste en. Andre dager er mer heldige. Dette er fisket hvor du går med 200 i puls hele dagen.

Eventyrfiske i Troms og Finnmark

2014 har vært et eventyrlig år for sportsfiskere som jakter på kveite. Kysten utenfor Troms og Finnmark er svært populær og rik på gode fiskeplasser. Hobbyfiskere fra hele verden legger ned mye tid og store ressurser i et prestisjefylt fritidsfiske etter fisken som har en lang og spesiell historie langs kysten.

kveita_mats_morten_bent_kollasj

Fiskelykke for Nofimas Mats Carlehög og Morten Heide. Denne kveita veide 125 kg. Forskningssjef Bent Dreyer (th) har også sikret seg kveite til jul.

Til alle tider har vi hyllet kveita, som historisk sett ble personifisert med den norrøne guden Balder. Kveita har også vært regnet som hellig, noen navnet hellefisk bærer bud om, så kveite er absolutt helligdagsmat.

– Vi spiser ovnsbakt  kveite til julemiddag, sier Sogn-Grundvåg.

Visste du at den største kveita som er fanget i norske farvann veide 314,5 kilo og ble tatt på garn utenfor Sørøya i Vestfinnmark i 2007. Fisken var hele 3 meter lang og en meter bred. Rekorden på stang er ei kveite som veide 223 kilo og den ble også tatt i Finnmark, i Magerøysundet helt nord i fylket.

Morsomme navn

Litt morsom kunnskap helt på tampen:

Ingen fisk har så mange navn som kveita: Gudefisken, dronningen, hellefisk, skeivkjeft, jomfrua, abbeluna, styving, balduska, flaket, spjeldet, gamla, flatfesken, lokket, skjerfa, jomfrua og ho sjøl, kan kveiteeksperter opplyse.

Relatert innhold

  • Filer og lenker