Musikk er mat for Kjell Midling sine torsker. Den fargerike forskeren lærte torsk å spise til Dovergubbens Hall. Foto: Marit Rein/Nofima

Lærer torsken å spise til musikk

Torsken har et godt hode. Det vet Kjell Midling. Han lærte torsken å spise til Dovregubbens Hall.

Kontaktperson
Portrettbilde av Kjell Midling
Kjell Midling

Seniorforsker
Tlf.: +47 911 37 310
kjell.midling@nofima.no

Champagnemarinert tørrfisk

Du trenger: Utvannet tørrfisk (starter du med den originale råvaren må du starte vanningen minst 5-6 døgn i forveien), rosepepper og champagne (musserende vin går også).

* Beregn ca 200 g spiseklar fisk per porsjon.

* Strø på rosepeper og legg fiskestykkene i champagne i to timer.

* Stekes på rist i ovnen i 20 minutter på 200 grader.

Fisken blir crispykaramellisert utenpå og hvit inni. -Himmelsk godt, lover Kjell som ber oss eksperimentere med tilbehøret forøvrig. Potet og gulrot er kjente kjære klassikere, men også rotmos av potet og litt pepperrot kler den champagnemarinerte fisken. Råvaren er en sterk matopplevelse i seg selv, og trenger ikke så mye fikst følge.

 

Årets siste adventskalenderluke minner mye om ei gedigen fiskeskrøne. Den er rett og slett for god til å være sann –og den er begge deler; god og sann.

For Kjell Midling er forskeren som ikke går av veien i pønske ut ville, men matnyttige  ideer. Under jubileet til vår kjente og kjære Edvard Grieg, lærte han torsken at det er mat å få til melodien Dovregubbens Hall.  For torsken har et godt hode, og kan trenes – det har Midling bevist.

Dovregubbens Hall var perfekt fordi melodien ligger akkurat i lydbildet på 100-150 hertz hvor torsken hører best.

Nofima-forskeren har viet hele forskerkarrieren sin til torsken i en eller annen befatning. Han er leder for nasjonalt senter for fangstbasert akvakultur, og er landets fremste på lagring av levende villtorsk. Midling er kjent for kreativ tilnærming til forskningen, og det var han som fikk den ville ideen om å komunisere med torsken under vann. Med Pavlovs teori om betinget læring, mente han det måtte være mulig å lære torsken matsignalet.

 Ropte torsken hjem

-Forsøkene startet i ei merde. Vi lagde lyder hver gang det var tid for fôring. Målet var å slippe den fritt i fjorden, og det var en del av et fjordbeiteprosjekt for 30 år siden. Vi lyktes med å lære den opp, så vi kunne rope den frie fisken tilbake til merdene for å få mat. Målet var et oppdrett uten merder for å øke produksjonen, sikre jevn råstofftilgang og god kvalitet.

Dovregubbens  perfekte toneleie

Han lyktes, og torsken inviterte sei og flyndre med tilbake til merdene på gratis servering.  Mens Norge i 1993 feiret at det var 150 år siden  komponist Edvard Grieg ble født, fikk Midling mye oppmerksomhet da han klarte å  gjøre torsken til en beundrer av  Dovregubbens hall. Saken ble behørig omtalt i media verden rundt.

-Fisken ble lært opp til å kople lyd med fôring. Det kan være mange slags lyder, men Dovregubbens Hall var perfekt fordi melodien ligger akkurat i lydbildet på 100-150 hertz hvor torsken hører best.

Ikke bare torsk! Hvem er størst i kjeften av meg og breiflabben, spør Kjell Midling.

Vil flytte fisk med lyd

Det koster tid og penger å oppdra fisken, men Midling mener det kan være verdt det. I dag funderer han videre på teknikken, for å bruke den til å flytte fisk som står rundt oppdrettsanlegg.

-Vi vil lokke fisken med oss til andre steder, både av miljøgrunner og for å kunne fiske på den.

Målet var et oppdrett uten merder for å øke produksjonen, sikre jevn råstofftilgang og god kvalitet.

Torsk på juletallerkenen

Nofima-forskeren med det helt spesielle torsketekke, velger seg selvsagt torsk på juletallerkenen. Sørlendingen som har bodd i Tromsø i flere tiår lærte hjemme at torsk er jul og høytid. Sånn sett tilhører han det lille mindretallet på under ti prosent av landets befolkning som spiser torsk julaften.

-Fersk torsk med potet, kokt gulrot i fine strimler og fjordsmør og sennep, det er julaftenstemning det!

Champagnemarinert torsk

Den mer feststemte varianten med champagnemarinert tørrfisk av torsk, er også en av hans favoritter, men den gjemmer han til andre festlige anledninger. Til glede for fiskeelskere deler han oppskriften. Noe å tenke på til nyttårsfeiringen. Torsk i champagne – to lekkerbiskener i en deilig kombinasjon, i følge Midling.

Kjell_Midling_foredrag_01

 

 

 

Relatert innhold