Hvorfor er Rudolf rød på nesen?

Hva skjer med barna til julenissens reinsdyr Rudolf? Får de røde lysende neser som sin far? Eller vent litt, får Rudolf i det hele tatt barn?

Reinsdyret Rudolfs røde nese har fasinert generasjoner med barn. Fiskeforsker Tale Marie Karlsson Drangsholt har tenkt mer på juleeventyret om julenissens reinsdyr, enn folk flest. For i følge fersk juleforskning med humor og statistikk som metode, er Rudolf rød på nesen på grunn av en mutasjon i et gen. Karlsson Drangsholt som til daglig sysler med laksens avl og genetikk dikter gjerne videre.

Elsker jula

-Jeg elsker jula og er vokst opp med Disney-eventyret om Julenissens reinsdyr Rudolf som var rød på nesen. Historien er spennende, engasjerende og vakker. I Amerika, hvor jeg også har bodd en tid, stod reinsdyret Rudolf sterkt i juletradisjonene. Amerikanerne elsket historien om han som egentlig ikke var så populær og som ble ertet av de andre på grunn av den røde nesen sin, men som ender opp som helten, forteller Karlsson Drangsholt.

Antihelten blir helt

Et lite resumè trengs kanskje, historien er slik;

Alle ertet Rudolf på grunn av den røde nesen. Han var underdogen som ingen regnet med eller trodde på, før på selveste julaften da nissen havnet i trøbbel i tåka. Han så ingenting og julegaveombæringen hang i en syltynn tråd. Så kommer Rudolf alle til unnsetning. Hans røde, lysende nese kom til sin rett, for nissen tar ham med på ferden slik at han lyser vei og nissen får levert alle julegavene før det blir lyst.

Analog til fiskeavl

tale_tabell_800Rudolfs oppsiktsvekkende røde nese, kan altså i Karlsson Drangsholts forskerverden, ha to forløp. Enten er den en egenskap som gjør at andre støter ham fra seg og at Rudolf dermed ikke finner seg make. Men ettersom hun heier på Rudolf akkurat som alle andre når antihelten blir helt, drar hun glatt følgende analog til fiskeavl:

Rød nese gir fortrinn

-I vill tilstand er det noen egenskaper som ikke er så attraktive, men når vi skal ha fisken i merd er det andre ting som blir viktig. For eksempel resistens mot virussykdommen IPN. I elvene er IPN kanskje ikke noe stort problem, men det kan det blir i merda. Da er det en fordel med en fisk som har gener som gjør den resistent, og vi velger ut denne fisken som foreldre til neste generasjon. De som ikke har slike gener blir ikke selektert og får ikke fiskebarn. I avlen er det vi som velger ut hvem som er best tilpasset, og i analogen til Rudolf er det da Rudolf vi velger fordi den røde nesen gir et fortinn.

-Puh, det var en lettelse og akkurat som i juleeventyret? Men barna til Rudolf da, får de også lysende neser?

-Det kommer an på genene til mor. Dersom hun har to gener for vanlig nese får alle reinsdyrbarna vanlige neser og genene til Rudolf blir overkjørt. Hvis mor derimot har ett gen for vanlig nese men i tillegg er bærer av genet for rød nese vil halvparten av reinsdyrbarna få lysende, røde neser – akkurat som sin far! Dersom hun kun har gener som gir vanlig nese får ikke barna lysende neser og genene til Rudolf blir rett og slett overkjørt.

Relatert innhold