- Alle synes mønsteret er vakkert, og det blir enda mer spesielt når folk får vite at det er laksens tarmtotter, sier Gunhild Johansson.
- Alle synes mønsteret er vakkert, og det blir enda mer spesielt når folk får vite at det er laksens tarmtotter, sier Gunhild Johansson. Foto: Marit Rein/Nofima

Kunst av tarmtotter

La deg inspirere av Gunhilds tarmtottdesign. Lakseforskeren gir deg årets julegaveidé.

Kreative Gunhild Johansson arbeider som forskningsassistent i fiskehelse på Nofimas avdeling i Tromsø. På veggene i kontorfellesskapet henger fiskebilder Johansson har malt, og på kontoret har hun laget sitt eget lille stilleben  av parasitter og kveis. Den startet som et uhell i vaskemaskinen da en plastflaske smeltet på grunn av alt for varmt vann. Den ugjenkjennelige formen påkalte Johanssons  skaperglede, så nå står den som en skulptur med små reagensrør med parasitter festet til seg.

Tverrsnitt av tarmtotter

– Jeg holder alltid på med et håndarbeid, eller jeg maler eller tegner, forteller hun. Sitt siste kreative innfall fikk hun etter timer i mikroskopet hvor hun så på tverrsnitt av laksens tarmtotter.

– Er de ikke vakre?

Det ble mange timers studering av de bittesmå vevsprøvene i forbindelse med masterprosjektet. Tarmtottene var rett og slett så vakre at hun fikk laget klær av motivet.

Det ble mange timers studering av de bittesmå vevsprøvene i forbindelse med masterprosjektet. Tarmtottene var rett og slett så vakre at hun fikk laget klær av motivet. Foto: Marit Rein/Nofima

Johansson viser fram de bittesmå vevsprøvene. Hun vet ikke nøyaktig hvor mange timer hun har studert dem, men vi snakker om ufattelig mange. Prøvene er alle fra mastergraden hennes, hvor hun så på endringer i laksens tarmstruktur i forhold til fôret de spiste.

– Vi så på fôrets effekt på tarmen, for å si det kort.

Et kunstverk

Foto: Marit Rein/Nofima

Et fargespill i rosa og lilla åpenbarer seg i mikroskopet. Forstørret 400 ganger blir tarmtottene et kunstverk.

– Helt utrolig vakkert. Laksen er vakker i seg selv, men så tar vi prøver av den, og fram kommer dette!

Hun brukte mobilkamera for å forevige synet i mikroskopet. Hun fikk trykt det ut på papir, og derfra var veien kort til å få bildet overført på stoff. Her er bildet repetert slik at hele stoffet ble dekket, og Gunhild sydde seg først et sjal. Hun fikk hyggelig oppmerksomhet på European Aquaculture Societys møte i Spania tidligere i høst med sin egen tarmtottdesign rundt halsen.

Julegaveidè for alle

– Alle synes det er vakkert, og det blir opplagt mer spesielt når folk får vite at det er laksetarmtotter.

Siden har datteren Astrid på 2 år fått sitt tarmtottskjørt, og Johansson har selv lyst på en kjole av stoffet.

Hun deler mer enn gjerne ideen sin i årets julekalender.

– Finn fram ett av dine yndlingsfoto og send det inn til noen som kan overføre det på stoff. Start med et sjal, det klarer alle å falle opp slik at stoffet ikke rakner. Og vips, du har årets mest personlige og spesielle gave.

Hun brukte mobilkamera for å forevige synet i mikroskopet. Siden fikk hun overført det på stoff.

Hun brukte mobilkamera for å forevige synet i mikroskopet. Siden fikk hun overført det på stoff. Foto: Marit Rein/Nofima

Relatert innhold