Kjøkkenets verste bakteriebomber

De fleste bakterier er harmløse. Og man må få i seg et stort antall av de bakteriene som gir sykdom for å bli syk. Med ett unntak. Den farlige varianten av E.coli – da kan bare noen få bakterier være farlige.

Kontaktperson
Portrettbilde av Solveig Langsrud
Solveig Langsrud

Seniorforsker
Tlf.: +47 905 67 218
solveig.langsrud@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Trond Møretrø
Trond Møretrø

Forsker
Tlf.: +47 64 97 02 16
trond.moretro@nofima.no

Her kommer kanskje årets minst glamorøse, men likevel viktige, kalenderluke.  Nå er det nemlig tid for julevask og fokus på god hygiene på kjøkkenet. Bakterieekspertene trøster oss likevel med at kjøkkenet ikke trenger være gullende reint, du skal bare lære noen viktige prinsipper som god håndhygiene og bytte av kniver og fjøler.

Hektisk matmekking pågår

Vi er nå midt i den mest hektiske tiden av året hva matlaging angår. Mange hygger seg nettopp i førjulstida med å tilberede tradisjonell julemat  og julebakst. Julemat er tradisjon, julemat er høytid og maten, mer enn noe annet, er det som skaper hyggen og det sosiale samværet.  Samtidig preger antibiotikaresistente bakterier nyhetsoverskrifter og debatt i sosiale medier, og viktigheten av renhold på kjøkkenet er ofte nevnt.

Kjøkkenets bakteriebomber

Kjøkkenet er nemlig arnestedet for en rekke bakterier.

– De fleste bakterier er harmløse, men noen kan føre til uønsket  smak og lukt av maten, og noen veldig få kan gi sykdom. Ofte skal det mange bakterier til for at du skal bli syk, med det finnes unntak  som den farlige varianten av E.coli hvor bare noen få bakterier kan gjøre deg syk, sier forsker Solveig Langsrud.

Her er lista over sykdomsfremkallende bakterier vi ikke vil ha på kjøkkenet:

bakterietabell

De verste bakteriebombene på kjøkkenet er deg selv og andre personer i husholdet. Derfor får ikke forskerne terpet nok om viktigheten av god håndhygiene som den beste forebygging. Er du selv syk, for eksempel med omgangssyke, skal du ikke lage mat til andre. Hold kjæledyrene unna, og vask hendene godt etter å ha tatt i dem. Restemat og rå mat som kjøtt og grønnsaker kan inneholde bakterier. Det er viktig ikke å overføre disse til spiseferdig mat. Selv om det sjelden er farlige bakterier på rå mat, anbefales du likevel å behandle råvarene som om bakteriene er der.

De verste bakteriebombene på kjøkkenet er deg selv og andre personer i husholdet. Og hold kjæledyrene unna.

– Så vask hender, tørk av overflater som du har brukt og eventuelt «skitnet» til, som for eksempel kranen du tok i da du skulle vaske hendene. Vær bevisst på å tørke av kraner, brytere, håndtak, mobilen og så videre.

Du overdriver dine kunnskaper

Sannsynligheten for at nettopp du overvurderer dine kunnskaper om kjøkkenhygiene er stor. Det har nemlig Nofima funnet ut i et forskningsprosjekt sammen Statens Institutt for forbruksforskning.  Mye av det som formidles om mathygiene er tuftet på et utdatert syn på hva som er farlig, og hvordan vi skal håndtere disse farene. Dessuten, jo høyere utdannelse folk hadde, jo mer slurvet de med renhold på kjøkkenet.

Solveig og Tronds rengjøringsguide

Forskerne Solveig Langsrud og Trond Møretrø tar oss med på en liten rengjøringsguide:

En liten trøst helt i starten;

– Når det gjelder renhold og bakterier på kjøkkenet kan man trygt lage mat på et kjøkken som ikke er gullende rent. Det viktige er å være bevisst på å bruke rene skjærefjøler og kniver mellom ulike typer mat, og sørg for god håndhygiene, sier Solveig Langsrud.

Når det gjelder renhold og bakterier på kjøkkenet kan man trygt lage mat på et kjøkken som ikke er gullende rent.

– Rene kjøkkengulv er normalt ikke så viktig for å lage trygg mat, men har man småbarn som krabber på gulvet må man være mer nøye, og særskilt om man har kjæledyr i tillegg.

Fem enkle og viktige hygienetips:

1.Ha nok fjøler og kniver til å bytte  mellom ulike råvarer. Skjær rått kjøtt, kylling, fisk med ett sett, og salaten og grønnsakene med et annet.

2.Ha såpe og håndkle, gjerne papir, lett tilgjengelig for å vaske hender mens du tilbereder maten.

3.Sørg for engangskluter for å tørke overflater etter hvert. Eventuelt bytt vaskeklut ofte. Og husk at disse skal være vasket på minst 60 grader.

4.Unngå at syke personer lager mat til andre. Har noen omgangssyke, bruk hånddesinfeksjon.

5.Hold kjæledyrene unna mat, benker og bord.

 

Relatert innhold

  • Filer og lenker