Emballasjeforsker Marit Kvalvåg Pettersen jobber, sammen med sine kolleger, for å øke holdbarheten på ferske råvarer samtidig som størrelsen på emballasjen kan reduseres.

Omsorgsfull innpakning

Det er ikke bare julegavene som må pakkes pent inn til jul, også julematen trenger emballasje med omtanke bak. Maten trenger å pakkes inn slik at den holder seg best mulig.

Kontaktperson
Portrettbilde av Marit Kvalvåg Pettersen

Dette er et viktig område for emballasjeforskerne på Matforskningsinstituttet Nofima, for det koster samfunnet langt mer både i miljøbelastning og kroner at vi kaster mat som har blitt dårlig, enn at maten har litt for mye emballasje.

– Det er vel og bra at du ønsker å redusere bruken av plast, men hvis du utelukkende tenker på at mengde plast skal reduseres for å redde miljø bør du tenke på at emballasjen utgjør en relativt liten del (ca. 10 %) av det totale energiforbruket knyttet til produksjon og frembud av mat til forbrukere, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen.

– Dessuten, legger hun til, for å være mest miljøvennlig kan du ikke bare legge vekt på materialvalget, og om det er basert på fossile eller fornybare ressurser. Valget av materiale og pakkemetode, som gasspakking og pakking i modifisert atmosfære, må gjøres ut fra produktets behov til beskyttelse og ønsket holdbarhetstid.

Irriterer du deg over at pakninger ser store ut i forhold til produktet, kan du la irritasjonen slippe. Grunnen er at det må være nok gass tilgjengelig i pakningene for at de kan kunne hemme vekst av bakterier.

Emballasjetips for julematen

Når du pakker inn mat som har vært åpnet, er det et spesielt to ting som er viktig:
1. unngå mest mulig luft
2. Sørg for at produktet ikke tørker inn.

Hvis du har kjøpt deg en vakuumpakker, for eksempel i forbindelse med sous vide matlaging, kan du gjerne bruke denne når du gjeninnpakker maten, spesielt hvis det er en stund mellom hvor gang du åpner akkurat den matvaren, tipser Marit.

Nye pakkemetoder reduserer emballasjestørrelse

En av emballasjeutfordringene Marit har jobbet mye med er å øke holdbarheten på ferske råvarer som laks- og kyllingfilet, samtidig som størrelsen på emballasjen kan reduseres.

Hun har utviklet en aktiv pakkemetode der en produkttilpasset liten pute, en såkalt CO2-emitter, sørger for at maten holder seg bedre. Et høyt CO2-nivå er ønskelig for kjøtt og fisk fordi gassen hemmer bakterievekst. CO2-emitteren består av blant annet bakepulver og sitronsyre og avgir CO2-gass inni pakken straks den er forseglet med matvaren på plass. Dermed trenger ikke pakken inneholde like mye gass fra starten, og størrelsen på forpakningen kan reduseres.

Bruken av CO2-emitter kan i tillegg til å øke holdbarheten og redusere pakningsstørrelsen, samt gi mindre væsketap enn for eksempel vakuumpakning.

Les mer om:

Relatert innhold