Danske juletradisjoner

I god Ny Nordisk Mat-ånd presenterer vi «Danske juletradisjoner» i dagens luke. Det er vår danske kokk hos Nofima på Ås som har delt sin kunnskap.

Kontaktperson
Portrettbilde av Michael Flemming Hansen
Michael Flemming Hansen

Kantineleder
Tlf.: +47 476 71 828
michael.hansen@nofima.no

Slik lager du brune kartofler

Ingredienser
3/4 kg små kartofler (poteter) eller kartofler på glas.
5 ss sukker.
2 ss smør.

Fremgangsmåte
Kok potetene og skrell dem. Dette kan eventuelt gjøres dagen i forveien. Hvis potetene er kalde, bør det helles varmt vann over dem og så la dem stå i 5-10 minutter. Hell av vannet Smelt sukkeret i en pannen til det er lysebrunt. Tilsett smør og derefter potetene. Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke blir for mørk. Ikke skru ned for mye for da blir karamellen stiv, og da vil den ikke feste seg på potetene. Vend forsiktig potetene hele tiden til de blir pent lysebrune over det hele.

Slik ser de brune kartoflene ut, klare til servering.

Slik ser de brune kartoflene ut, klare til servering.

Selvfølgelig byr vi på også på noen oppskrifter både på Appelsin-and, epleflesk og brune kartofler (det er sukkerglaserte/karameliserte poteter).

Fleskestek er den vanligste retten på danske middagsbord på julaften, og da er det hele svinekolettkammen serveres. Den serveres gjerne med blant annet brune kartofler. De brune kartoflene er for øvrig en gjenganger i danskenes juleretter.

And er også en populær dansk julerett, og da som oftest en Crispy duck-variant. Det står faktisk like mye ære på spill når det gjelder å få et sprøtt skinn på anden som for nordmenn å få sprø svor på ribba.

Den annen populær rett på danske julebord er epleflesk, og det lager du ved først å steke flesket, og i fettet fra flesket steker du eplebåter og løk kuttet i skiver. Så blander du alt sammen til en kompott og serverer på rugbrød.

Grønnkålen er et vanlig tilbehør

Den sunne og trendy grønnkålen er et vanlig tilbehør til danske julemiddager, spesielt til hamburgerrygg. Den serveres som stuing med hvit saus, eller som er tradisjon på Lolland som stuing med kanel og sukker på.

I en senere luke kan du lese mer om grønnkålens fortreffeligheter. Så bli med på julegløgg videre!

Slik lager du Duck l’orange

Dette er den originale duck l’orange. Det er bare å konstatere at vannfugler og sitrusfrukter, og kanskje spesielt appelsiner passer utrolig godt til hverandre.

To porsjoner (3-4 hvis du bruker en innenlandsk and)

  • En hel andebryst (begge sider) fra en innenlandsk eller en stokkand, en stjertand, Snadderand, rødhåret eller Canvas
  • Salt
  • 1 ss anda fett, smult eller olivenolje
  • 1 ts mel (jeg bruker «hvit» helhvete. Du kan bruke annet mel også)
  • Ett shotglass av Grand Marnier eller annen oransje likør (valgfritt)
  • 1 ss cider eddik eller sherryeddik
  • 1/4 kopp duck demi-glace (eller annen demi-glace)
  • Saften av en appelsin
  • 1/2 en appelsin, partert og skivet tynt

Salt andebrystet minst 30 minutter før du begynner. La dem hvile i romtemperatur i løpet av denne tiden.

Varm andefett i et medium sauté panne over middels høy varme i 1 minutt. I mellomtiden, klapp andabrystet tørt med et papirhåndkle. Legg andebrystet med kjøttsiden ned i det varme fettet og la det surre i 5-8 minutter. Lytt etter en jevn surrelyd, Hvis det surrer for hardt, skru varmen ned til middels.

Sjekk huden på andebrystet: Hvis det er brunt og sprøtt, snu det rundt. Hvis ikke, la de ligge et par minutter til. Stek så 2-3 minutter på skinnsiden. Når de er klare ta, opp brystet med la fettet være igjen i pannen, pakk andebrystet inn i folie mens du lager sausen.

For å gjøre Bigarade, skru varmen til middels og strø mel i pannen og rør rundt. La det koke, rør av og til, til det er fargen på kaffe-med-krem. Tar ca. fem minutter. Tilsett en klype salt og rør, og deretter i demi-glace, eddik og Grand Mariner. Visp så i saften av appelsin til du får den konsistensen du ønsker.

Ved servering. Legg først sausen på tallerken, topp med noen andebrystskiver, og pynt så med tynne skiver av appelsin.

Relatert innhold