Tipset er: Sats på dynegrøt i år! Nofimas ti smaksdommere har smakt seg gjennom risgrynsgrøter. Her er de representert ved fra venstre: Kristin Enger, Vicky L. Berg, Mette Skaland, Gry Anette Valstad og Anine K. Dahl.

Den store grøt-testen

De ti smaksdommerne hos Nofima på Ås er trent til kun å gi objektive vurderinger av produkter, ikke hvorvidt de liker noe eller ikke, men hvilke ord som detaljert kan beskrive smakene i maten.

Kontaktperson
Portrettbilde av Mats Peter Carlehøg
Mats Peter Carlehøg

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 412 24 957
mats.carlehog@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Margrethe Hersleth
Margrethe Hersleth

Forskningssjef
Tlf.: +47 901 89 021
margrethe.hersleth@nofima.no

Slik lager du dynegrøt

Ingredienser til fire porsjoner:

  • 4 dl vann
  • 2 dl grøtris
  • ½ ts salt
  • 1 l helmelk eller lettmelk

Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca 10 min). Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring. Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.

Deretter finnes det ulike måter du kan velge for å koke ferdig grøten:

  • Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30 grader i 2-3 timer (etter vår erfaring minst 4-5 timer).
  • Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
  • Pakk kasserollen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.

Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.

Denne grøten blir garantert ikke svidd og den koker heller ikke over. Samtidig er gryten enkel å rengjøre etter at grøten er spist og du har i tillegg masse tid til å gjøre andre ting mens grøten godgjør seg selv!

Oppskriften er hentet fra opplysningskontoret for meieriprodukter – www.melk.no

Sensorisk dommer Vicky L. Berg pleier å ha grøten i stekeovnen uten noe rundt kjelen i 4-5 timer på 50 grader, og resultatet blir etter hennes mening perfekt.

Med alle sanser åpne har de sensoriske dommerne vurdert ulike typer risengrynsgrøt. De har luktet og smakt seg gjennom ferdiggrøt, snarkokt grøt, vanlig grøt laget fra bunnen og dynegrøt laget fra bunnen.

Tipset er: Sats på dynegrøt i år!

Store smaksforskjeller

Det er forskjellig smak på alle de ulike grøtene. Toros snarkokte er den søteste grøten med mye smak og lukt av vanilje. I tillegg er riskornene harde. – Denne passer godt som utgangspunkt for riskrem, mente dommerne.

Den ferdige risgrøten fra Fjordland har noe mer bittersmak enn de andre, men er forøvrig ganske lik risgrøten som ble laget på vanlig måte fra bunnen av.

Når du koker risgrynsgrøt på tradisjonelt vis må du passe godt på så den ikke koker over. Dessuten skal det forbausende lite til før den brenner seg, og de brune klumpene sprer seg i grøten. Det krever nærmest kontinuerlig røring. Den vanlige risengrynsgrøten smaker balansert, men dynegrøten har både mer melkesmak, er saftigere og med riktig konsistens på grynene. Dessuten, og det er ikke å forakte – den lager seg nesten selv!

Det er verdt å merke seg at ingrediensene er de samme i den vanlige risgrynsgrøten og dynegrøten, så tilberedningsmåten har veldig mye å si på smaken.

Noen grøtalternativ trenger lengre tilberedningstid enn angitt

En annen ting det er viktig å være oppmerksom på er at angitt koke-/tilberedningstid ikke nødvendigvis stemmer med det som står på pakken eller i oppskriften. Den snarkokte grøten måtte litt lengre enn de 5-7 minuttene som står angitt, og dynegrøten skulle stått lengre i ovnen.

Vi testet å lage dynegrøt pakket inn i avispapir

Vi testet å lage dynegrøt pakket inn i avispapir

I Nofimas prøvekjøkken valgte vi alternativet med å pakke aviser rundt kjelen og så sette kjelen i stekeovnen på 30 grader i 2-3 timer. Det var altfor kort tid. Så vi var nødt til å koke grøten i 10-15 minutter for å få riktig konsistens. Velger du denne måten bør grøten stå i ovnen minst 4-5 timer.

Kanskje stusser du over at vi tok dynegrøten i ovnen, faktum er at den like gjerne kan pakkes inn i et håndkle og så plasseres under dyna. Hos sensorisk dommer Kristin Enger var det så stas med dynegrøt da barna var mindre at de slåss om å få ha grøten i sin seng.

Lykke til!

Les mer om:

Relatert innhold