Kombinasjonen av alkohol og krydder er velkjent, og avser du en liten slant av de edle drikker til julebaksten kan en helt ny verden dukke fram. Du trenger ikke være redd for alkoholen, den fordunster ved steking, sier André Løvaas. Foto: Wenche Aale Hægermark/Nofima

Essensen av jul

I Bakeriet hos Nofima på Ås jobber baker André Løvaas med å hjelpe både små og store bedrifter med baketekniske utfordringer. Han kommer stadig med gode tips, og her er noen av de mest «julete».

Kontaktperson
Portrettbilde av André Løvaas
André Løvaas

Baker
Tlf.: +47 920 97 976
andre.lovaas@nofima.no

Slik lager du kirsebærlikør

Du må ha et stort syltetøyglass gjerne 1 liter. Fyll dette opp til kanten med kirsebær. Deretter fyller du på sukker slik at glasset blir helt fullt. Rist gjerne sukkeret ned mellom bærene mens du fyller på sukkeret. Så tilslutt fyller du på med 40% eller 60% sprit etter ønske til dette igjen dekker bærene. Så er det bare å skru på lokket å smøre seg med tålmodighet. La glasset stå i 14 dager. I løpet av disse dagene vender du glasset en gang om dagen slik at det blir litt bevegelse i blandingen. Nå vil alkoholen trekke inn i bærene og trekke ut smakene fra fruktkjøttet og steinene. Når tiden er utløpt siler du av bærene og du har en fantastisk likør som står seg godt til både ost og småkaker. Bærene du silte av smaker ganske godt de også. Trekk de med smeltet sjokolade og konfekten til jul er klar…

Råvarekvalitet og smak er viktig for såvel profesjonelle kokker og bakere som hobbykokker og hobbybakere. Det å kunne få fram mest mulig av den unike smak og aroma fra krydder og urter er et mål for mange. – Og julen er nettopp tiden hvor vi omgir oss med alle de gode og dyre krydderne som for eksempel vanilje, safran, ekte kanel.

I tillegg byr jo også julen på godt drikke i form av blant annet alkohol i ymse varianter. Cognac, Rom, Gin, Akevitt og Whisky er for mange gode reisefølger til kveldskosen i jula.

Sprit opp smaken

– Om du avser en liten slant av de edle drikker, kan en helt ny verden dukke fram. Kombinasjonen av alkohol og krydder er jo velkjent. Det mange ikke tenker på er dette er noe man kan leke seg med selv, sier André.

Mange har prøvd å lage sin egen kirsebærlikør. Det er lett, ikke mye arbeid og smaker fantastisk.

Dette er et godt eksempel på hvordan alkoholen trekker smaken ut av råvaren. Du kan prøve å gjøre det samme med krydder og urter.

Prøv til eksempel å legge safranen du hadde tenkt å ha rett i lussekattdeigen på litt Cognac dagen før du skal bake, kjenn forskjellen på hvor mye SMAK og FARGE du får fram.. Det er ikke mye safran som skal til. Du trenger heller ikke være redd for alkoholens effekter, de forsvinner når lussekattene stekes.

Har du en tørr vaniljestang som du egentlig ikke får brukt til noe? Legg denne på Gin eller en lys Akevitt. Det er en fin måte å lage sin egen essens på,og du har vanilje-essens til vaniljesausen som er perfekt reisefølge med karamellpuddingen til julaften.

Det er bare fantasien som setter grenser.

Lussekattene blir ekstra gule og smakfulle hvis du blander safranen i alkohol dagen i forveien. Foto: Wenche Aale Hægermark/Nofima

Lussekattene blir ekstra gule og smakfulle hvis du blander safranen i alkohol dagen i forveien. Alkoholen fordunster under stekingen. Foto: Wenche Aale Hægermark/Nofima

Lussekatter

Avslutningsvis får du selvsagt André sin lussekatt-oppskrift. Dermed er det bare å skride til verket.

Dagen før:

Safran                  1 g
Cognac                 ½ dl

Bakedagen:
H-melk                 6 dl
Hvetemel           1000 g
Sukker                 150 g
Salt                        10 g
Fersk gjær          50 g
Egg                        1 stk.
Smør                     150 g
safranblandingen

Fremgangsmåte:
Bruk romtempererte råvarer. Bland sammen alle ingrediensene men hold igjen smøret og safranblandingen til senere i prosessen. Elt deigen til den blir glatt og smidig. Tilsett smøret og kjør dette inn på sakte fart. Så snart smøret er godt blandet inn i deigen tilsettes safranblandingen og blandes inn på sakte fart og deigen er ferdig. La deigen hvile i ca 60 minutter. Nå er deigen klar for å formes til lussekatter.

Hev lussekattene til ca. dobbel størrelse. Pensle med egg eller melk. Stekes ved ca 200 grader til produktene har fått en gyllen brunfarge i bunn og ovenpå.

Relatert innhold

  • Forskningsanlegg

 
Bakeriet på Ås

Vi har et velutstyrt fullskalabakeri med solide analysemuligheter. …