Større forhold i Nederland. Flaskene de dyrker cellene i er som dere ser langt større enn våre.

Fremtidens utradisjonelle julemiddag

- en ny dimensjon av dyrk din egen mat

Har du flust med penger og ønsker å servere en julemiddag utenom det vanlige? Kanskje lab-burgere kan være noe, et par år frem i tid.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sissel Rønning
Kontaktperson
Portrettbilde av Mona Elisabeth Pedersen

En av de seneste mattrendene er å dyrke sin egen mat, og i det legger man gjerne det å dyrke sine egne grønnsaker eller brygge sitt eget øl. Forskere, derimot, dyrker kjøtt, såkalt in vitro-kjøtt.

I Nederland har forskere dyrket frem hamburgere i laboratorium, forskerne Sissel Beate Rønning og Mona Pedersen i Nofima nøyer seg med å dyrke muskelfibre.

– Vår prosedyre er likevel den samme som deres. Vi tar en biopsi (et stykke vev) fra ei ku, henter ut muskelstamceller og dyrker disse i en flaske. Etter noen uker har vi nok celler til å lage muskelfibre, nå flytter vi cellene over i en boks og legger en gelé i bunnen av boksen. Cellene søker mot geleen binder seg sammen, samtidig slutter vi å gi cellene næring slik at veksten stopper og de blir til muskelfibre.

Når forskerne lager kjøtt etterligner de prosessen som skjer naturlig i kroppen hos både dyr og mennesker. Se for deg at du trener eller får en skade, når du hviler starter musklene å reparere seg selv ved at muskelcellene deler seg, og deretter går sammen og danner muskelvev.

For å lage en burger trengs 20.000 muskelfibre, og den koster per i dag rundt 200.000 euro å produsere. Fordi burgeren bare består av muskelfibre er den i utgangspunktet hvit og smakløs. Teksturen er også annerledes fordi den ikke inneholder noe fett. Rødbetejuice og krydder kan gi farge og smak.

– Forskerne i Nederland operer i en helt annen skala enn oss, mens vi har små inkubatorskap har de egne inkubatorrom. Vi dyrker celler i miniatyrflasker sammenliknet med deres. Likevel, våre muskelfibre gjør samme nytte. Vi kan studere samspillet mellom cellene og hvordan bindevev påvirker muskelvekst.

Den første lab-burger ble servert i fjor høst. Produksjonstiden var to år og kostnaden 325.000 euro. Her forteller Mark Post (leder for forskningen) hvordan de har gått frem:

http://blog.ted.com/2013/08/06/meet-the-new-meat-a-tedx-talk-to-pair-with-the-first-lab-grown-hamburger/

Mer om hvordan Nofimaforskerne bruker in vitro-metoden kan du lese ved å klikke på lenken under.

Relatert innhold

  • Nyheter