Nyttige bakterier og tarmhelse

Bakterier er ikke alltid uønsket. De kan ha nyttige og gunstige egenskaper i maten og i kroppen. Nofima forsker på de positive egenskapene til melkesyrebakterier i maten og i kroppen, og hvordan maten vi spiser kan bidra til å fremme de gunstige bakteriene i tarmen og gi en gunstig tarmflora.

Kontaktperson
Portrettbilde av Ida Rud
Ida Rud

Forsker
Tlf.: +47 909 65 451
ida.rud@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Lars Axelsson
Lars Axelsson

Seniorforsker
Tlf.: +47 901 57 584
lars.axelsson@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Birgitte Moen
Birgitte Moen

Forsker
Tlf.: +47 922 08 108
birgitte.moen@nofima.no

Vi tilbyr:
  • Kunnskap om bruk av melkesyrebakterier i matprosesser (f.eks fermentering av korn, spekepølser)
  • Kunnskap og forskningsverktøy for å studere probiotiske bakterier
  • Kunnskap og en analyseplattform for å studere effekter av mat på tarmflora og helse
  • Avanserte molekylærbiologiske og statistiske analyseverktøy innen tarmhelseforskning
STRATEGISK FORSKNINGSPROGRAM

Dette forskningsområdet har en tett kobling til det strategiske programmet FoodMicroControl – Mattrygghet, matkvalitet og helsefordeler gjennom økt kontroll med mikrofloraen.

Melkesyrebakterier

Nyttige bakterier, som melkesyrebakterier, fyller en viktig rolle for mange matprodusenter og Nofima har lang erfaring med forskning på melkesyrebakterier. Kunnskap om melkesyrebakteriers egenskaper som starterkultur, aktivitet under fermentering og som hemmekultur for kontroll av farlige eller uønskede mikrober er vesentlig for å produsere trygge og velsmakende matprodukter. Kunnskap om melkesyrebakteriers helsefremmende egenskaper i maten og i kroppen (som probiotika) er nødvendig for å produsere matprodukter med mest helsefremmende egenskaper.

Nofima forsker på:

·         Melkesyrebakteriers fermenteringsegenskaper
·         Melkesyrebakteriers effekt på matkvalitet og trygghet
·         Hvordan melkesyrebakterier kan fremme helsekomponenter i maten
·         Probiotiske egenskaper til melkesyrebakterier og mekanismer
·         Synbiotiske matvarer (probiotika og prebiotika i kombinasjon)

Mat og tarmhelse

Maten vi spiser er i stor grad med på å påvirke vår tarmflora og tarmhelse. En gunstig tarmflora er viktig for å opprettholde en frisk kropp, mens en ubalanse i tarmfloraen er knyttet til en rekke utbredte sykdommer i vår vestlige verden (f.eks overvekt og diabetes, allergi, tykktarmskreft, inflammatoriske tarmsykdommer og irritabel tarmsyndrom). Kunnskap om matens innvirkning på tarmfloraen, blant annet fiber i maten (prebiotika), er viktig for å utvikle sunne og helsefremmende matvarer. Ved Nofima har vi bygd opp en in vitro tykktarmsmodell som benyttes i denne forskningen eller vi samarbeider med eksterne partnere om in vivo forsøk. Vi benytter «state-of-the-art» sekvenseringsmetoder for tarmflorakarakterisering.

Nofima forsker på:

·         Matens effekt på tarmflora (f.eks fiber og kjøtt) og helse
·         Tarmfloraens fermenteringsegenskaper
·         Tarmfloraens effekt på dannelse av gunstige og ugunstige metabolitter

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Prosjekter