Bedre produksjonshygiene og trygg matproduksjon
Vår forskning skal gi ny kunnskap som skal bidra til produksjon av trygg og holdbar mat med høy kvalitet hos aktører i både land- og sjømatbasert matproduksjon.
Vi tilbyr
- Kunnskap som kan bidra til bedre renhold og økt produktkvalitet hos matprodusenter. F.eks. finne smittekilder, årsaker til problemer, foreslå løsninger og dokumentere effekt av tiltak
- Kunnskap om hvordan nye teknologier og prosesser kan gi tryggere og mer holdbar mat. F. eks. finne ut hvordan resept og produksjonsprosess påvirker vekst og overlevelse av EHEC, Listeria eller bedervelsesbakterier
- Pilothaller som muliggjør forsøk under industrirelevante forhold
- Gjennomføring av oppdrag og forskningsprosjekter i samarbeid med matindustrien
- Kurs og kompetanseoverføring til industri og matprodusenter (Innen områder som blant annet hygiene og HACCP)
STRATEGISK FORSKNINGSPROGRAM
Dette forskningsområdet har en tett kobling til det strategiske programmet FoodMicroControl – Mattrygghet, matkvalitet og helsefordeler gjennom økt kontroll med mikrofloraen.
Mikroorganismer kan være en trussel for kvaliteten og tryggheten til mat og fôr, men de kan også ha nyttige og gunstige egenskaper. Kontroll med mikrober i matkjeden krever kunnskap om faktorer som påvirker vekst, overlevelse, aktivitet og funksjon til mikrobene. Vår forskning skal bidra til at matindustrien får bedre grunnlag for å produsere tryggere produkter med ønsket holdbarhet.
Nofima har kompetansen og fasilitetene
Økt kunnskap om produksjonshygiene og kontroll med mikrober i maten kan bidra til bedre produktkvalitet og holdbarhet, mindre svinn og redusert risiko for matbåren sykdom.
Innen områdene produksjonshygiene og trygg matproduksjon har Nofima:
– Forskere med lang erfaring og høy kompetanse
– Tilgang til velutstyrte laboratorier og pilothaller som gir unike muligheter for å studere mikrober i mat og produksjonsmiljøer
– En stor stammesamling av bakterier fra mat og matproduksjonslokaler
– Et bredt utvalg metoder som utvikles kontinuerlig, f.eks metodeplattform for biofilm og molekylærbiologisk analyseplattform
Bedre produksjonshygiene
Vi forsker på:
– Hvordan forhold i produksjonsmiljøet påvirker vekst og overlevelse av mikrober
– Faktorer som påvirker etablering og biofilmdannelse av bakterier
– Egenskaper til problembakterier (f eks patogene listeria, E. coli og salmonella samt ulike kvalitetsforringende bakterier) i matproduksjonsmiljøer
– Mulig uønskede effekter av renhold, f.eks mikrobiell resistens
– Tiltak for å oppnå bedre produksjonshygiene og kontroll med mikroorganismer i produksjonsmiljø
Kontroll med mikrober i maten
Vi forsker på:
– Hvordan disse faktorene påvirker mikrobiell vekst og overlevelse i mat
– Hvorfor problembakterier vokser og overlever i mat
– Hvordan nye prosesser og teknologier påvirker produksjon av trygg og holdbar mat
– Hvordan kombinasjoner av resept, prosess og lagring kan gi tryggere produkter med høy kvalitet