Sensorikk, forbruker og innovasjon
Smak og matopplevelse er avgjørende for forbrukernes valg av mat. Vi forsker på smaksopplevelse, forbrukeratferd og innovasjonsprosesser. Målet er å øke verdiskaping til matprodusentene og å bidra til et sunt og bærekraftig samfunn.
Kontaktperson

Margrethe Hersleth
Forskningssjef
Tlf.: +47 901 89 021
margrethe.hersleth@nofima.no
Se alle ansatte i avdeling Sensorikk, forbruker og innovasjon
Vi tilbyr
- Fasilitering av innovasjonsprosesser (gjennom «Design Thinking», åpen innovasjon, fremtidsbilder og scenarioer)
- Analyseoppdrag med bruk av Nofimas trenede dommere i sensorisk laboratorium
- Råd og opplæring for sensoriske panel, panelledelse og bruk av aktuell programvare
- Statistisk programvare PanelCheck (for analyse av sensoriske data) og ConsumerCheck (for analyse av forbrukerdata) med tilhørende kompetanse i bruk og tolkning av resultater
Noen resultater
- Kunnskap om forbrukerdrevet matinnovasjon
- Kunnskap om tverrfaglig samarbeid i forsknings- og innovasjonsprosjekter
- Kunnskap om forbrukeres preferanser for mat og deres holdninger til mat
- Metoder for å generere forbrukerinnsikt, og forene forbrukerinnsikt med sensorisk kunnskap
- Utvikling av de statistiske programvarene PanelCheck og ConsumerCheck
For å kunne løse større samfunnsutfordringer knyttet til mat og helse er det behov for innovasjoner basert på kunnskap om smaksopplevelse og forbrukere, samt samarbeid på tvers av både fag og aktører i matmarkedet.
Forståelse av forbrukeres matopplevelse og behov er nødvendig for utvikling av produkter og konsepter som treffer i markedet.
Sensorikk
Sensorikk er læren om våre sansers oppfattelse av stimuli gjennom syn, lukt, smak, berøring eller hørsel. Basert på vår kunnskap på dette fagfeltet kan vi på systematisk og vitenskapelig vis forstå hva som skal til for å skape produkter som forbrukeren vil ha.
Selv om instrumentelle og kjemiske målemetoder kan gi informasjon om egenskaper ved mat, er det bare ved bruk av de menneskelige sansene vi kan forstå den totale sensoriske opplevelsen.
Vi tilbyr sensorisk analyse ved hjelp av et profesjonelt dommerpanel som måler spisekvalitet på mat. Denne sensoriske informasjonen tilfører en ekstra dimensjon i produktutvikling, kvalitetskontroll og forskning på mat.
Forbrukerforståelse
Et bærekraftig kosthold forutsetter kunnskap om forbrukere, deres demografi, livssituasjon, holdninger og verdier. Sammen med kunnskap om sensorisk persepsjon og matopplevelse kan slik kunnskap danne et grunnlag for sunne matvalg.
Vi tilbyr forskningsbasert kunnskap om forbrukeres behov, matvalg og deres holdninger til mat. Vi har også omfattende kompetanse innen statistiske metoder som gir økt forbrukerinnsikt i individuelle forbrukerbehov.
To forbrukergrupper er spesielt aktuelle i vår forskning, nemlig barn og eldre. Ettersom spisevaner etableres i tidlig alder er mekanismer som påvirker utvikling av preferanser hos barn et sentralt forskningsfelt. Et annet viktig forskingsfelt for oss er også hvordan mat og måltider kan tilpasses ulike behov hos eldre forbrukere.
Innovasjon
En innovasjon kan være en ny vare, tjeneste, anvendelse, produksjonsprosess, eller organisasjonsform som tas i bruk for å skape samfunnsmessige økonomiske verdier.
Vårt retter oppmerksomheten mot å bistå med arbeidsmåter, verktøy og metoder som fremmer innovasjonsprosesser. Vi fasiliteter og forsker på innovasjonsprosesser på tvers av faglige disipliner og mellom aktører fra forskning, industri og det offentlige.
For å identifisere nye behov er det viktig å skape innsikter i markedet og hos forbrukere. Dette, sammen med aktiv involvering av (for)brukere i innovasjonsprosesser fører til økt treffsikkerhet og innovasjonspotensiale.
Et satsingsområde for våre forskere er å kartlegge hvordan man best gjennomfører åpen innovasjon. Vi forsker også for å forstå rollen til små bedrifter i innovasjoner i den norske matbransjen og hvordan de store kan lære fra de små. Vi bruker «Design Thinking» for å fasilitere innovasjonsløp og tilpasser metodikken til ulike behov og samarbeidsformer.
Et annet viktig tema er å studere i hvilken grad en bærekraftige matindustri krever nye fremgangsmåter og samarbeidsformer i innovasjonsarbeidet.