I denne boksen er en prototype på "gourmet"-hermetikk. Sigurd Øines, Morten Sivertsvik og våre andre eksperter på varmebehandling hjelper matprodusenter med blant annet produktutvikling.
I denne boksen er en prototype på "gourmet"-hermetikk. Sigurd Øines, Morten Sivertsvik og våre andre eksperter på varmebehandling hjelper matprodusenter med blant annet produktutvikling. Foto: Jan Inge Haga

Prosessteknologi for matindustri

Sunn mat som smaker godt og er enkel å tilberede – det er hva dagens forbrukere vil ha. I Nofima arbeider vi med teknologier og bevaringsmetoder for at maten skal være trygg og holde høy kvalitet lengst mulig.

Kontaktperson
Portrettbilde av Morten Sivertsvik
Morten Sivertsvik

Forskningssjef
Tlf.: +47 905 97 998
morten.sivertsvik@nofima.no

Vi tilbyr:
  • Kompetanse på varmebehandling på alle råstoff
  • Forsøksanlegg for varmebehandling og høytrykksprosessering
  • Kompetanse i verdikjeden sjømat fra slakting til forbruker
  • Produktutvikling og råstoffkunnskap
  • Rådgiving innen emballeringsteknologi, konservering og prosessering.
  • Kurs i hygiene, kritiske kontrollpunkt, varmebehandling, autoklav operasjon, emballasje og emballeringsteknologi
  • Varmemålinger i henhold til IFTPS protokollen
  • Rådgivning om utstyrsinvesteringer for industrien

For å møte etterspørselen etter lettvint, sunn og velsmakende mat med ferskhetspreg tar matprodusentene i bruk flere ulike teknologier, slik som sous vide, kok-kjøl-teknikker og kombinasjoner av forskjellige lette konserveringsmetoder. Målet er at maten skal være trygg og sunn å spise, samtidig som mest mulig av smak og saftighet bevares.

Nofimas forskere har lang erfaring og omfattende kompetanse på disse teknologiene. Vi hjelper matprodusentene i hele prosessen fra produktene settes sammen, i valg av produksjonsmetode og utstyr, og til å finne optimal varmebehandling, både med tanke på tid, temperatur og trykk/intensitet.

Vi forsker på metoder fra klassisk varmebehandling og konservering, som sterilisering og pasteurisering, til nyere skånsomme prosesser som sous-vide teknologi, mikrobølger, varmebehandling under agitasjon, overflatepasteurisering og høytrykksprosessering.

Måltidsløsninger

Ofte er det ikke bare en ingrediens man skal produsere, men hele måltider og ferdigretter som er typiske produkter. Dette krever nye produksjonsteknologier, nye pakkemetoder og bedre produksjonshygiene.

Det er krevende å sette sammen et måltid og bevare konsistens, smak og andre viktige egenskaper som sprøhet og saftighet i alle komponentene i måltidet. Det kommer stadig flere ferdigretter på markedet. Matprodusentene trenger kunnskap om hvordan komponentene påvirker hverandre.

Ulik forbehandling av alle komponentene fører til at alle smaker optimalt når forbruker setter siste hånd på verket. Kanskje går ferdigretten inn i mikroen eller kanskje varmes den i vann. Det krever et stort stykke forskningsarbeid for å få alle komponenter til å smake godt og bevare sunne komponenter.

I tillegg skal produksjonen være effektiv og ikke for ressurskrevende. En rekke prosjekter er satt i gang de siste årene med sikte på å komme frem til nye og velsmakende ferdigretter på markedet – både for forbrukermarkedet og for storhusholdninger.

Kvalitet og hygiene

Bakterier og andre mikroorganismer finnes naturlig i råvarer og er en utfordring når man skal sikre god kvalitet og lang holdbarhet på produktene. Vi forsker derfor på hvordan vi kontrollerer bakteriene og hindrer vekst og overlevelse i mat og produksjonsmiljø, gjennom de best egnede metodene innen emballering, konservering og hygiene for ulike matvarer.

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Forskningsanlegg
Her i Måltidets hus i Stavanger har Nofima laboratorier og forsøkshaller hvor vi forsker på hvordan vi kan ta vare på maten best mulig. Noe av utstyret er tilgjengelig for matprodusenter som vil teste sine produkter.
 
Måltidets hus

I Måltidets hus deler vi lokaler med bedrifter og fagmiljøer som alle jobber for å skape gode måltider. …