Produksjonsbiologi
Kunnskap om produksjon av fisk, skalldyr og makroalger er grunnlaget for bærekraftig havbruk. Vi forsker for å optimalisere produksjonen av laksefisk, torsk og rensefisk, og å bidra til å utvide spekteret av arter til oppdrett.
Vi tilbyr
- Engasjerte og dyktige forskere og medarbeidere innen biologi, teknologi, vannkvalitet, modellering av væskedynamikk og Big data tallbehandling
- Biologisk dokumentasjon basert på et vidt spekter av utstyr og metoder for å analysere fiskens fysiologi, adferd og velferd, samt molekylærgenetiske og histologiske metoder Gode fasiliteter for eksperimentelle studier, både i merder, resirkuleringsanlegg, gjennomstrømningsanlegg og andre spesiallaboratorier
- Studier på oppdrettsanlegg og i felt
- Testing av nytt utstyr og ny teknologi.
Noen resultater
- Fire generasjoner avlet torsk
Våre forskere har ansvaret for Torskeavlsprogrammet. Forskerne har nå fått frem 4. generasjon oppdrettstorsk som vokser rundt 40 prosent raskere enn vill torsk. - Funnet torskens kjønnsgen
Sammen med CIGENE har vi lykkes å finne torskens kjønnsgen i prosjektet AquaGenome. Det betyr at ved hjelp av en enkel DNA-prøve kan torskens kjønn bestemmes uavhengig av livsstadier og lenge før fisken kjønnsmodner. - Leder forskning på lukkede anlegg
Avdelingen leder CtrlAQUA, som er et senter for forskningsdrevet innovasjon finansiert av Norges forskningsråd og partnerne. Målet er å utvikle teknologiske og biologiske innovasjoner som vil gjøre lukkede anlegg til en pålitelig og levedyktig teknologi. - Indikatorer for fiskevelferd
Vi har ledet samarbeidsprosjektet Fishwell og hatt hovedansvaret for boka «Velferdsindikatorer for oppdrettslaks – hvordan vurdere og dokumentere fiskevelferd». Med basis i eksisterende kunnskap beskrives spesifikke indikatorer for helse og velferd hos fisk i ulike produksjonssystemer og livsfaser. Det er også lagt ned et betydelig arbeid i å implementere kunnskapen i oppdrettsnæringen. - Steril laks
Vi har etter mange års forskning lykkes med å utvikle en ny lovende metode som gjør laksen steril uten å forandre på fiskens gener eller kromosomer. Målet er å utvikle storskalaproduksjon av steril oppdrettslaks for å hindre interaksjoner med villaksen ved eventuell rømming, samtidig som oppdrettsfiskens velferd og produksjonsegenskaper ivaretas. Hovedfokus er på laks, men dette er aktuelt for alle oppdrettsarter.
Havbruksnæringen har utfordringer, blant annet med lakselus, rømming og dyrevelferd. Vi jobber bredt for å løse disse utfordringene. Vår erfaring og kompetanse innen biologi og teknologi gjør oss i stand til å bidra med gode løsninger for industrien og samfunnet.
Mye av forskningen dreier seg naturlig nok om laks, men avdelingens forskere har også unik kompetanse for å få fram nye arter i oppdrett.
Bredere spekter av arter
Forskerne ved avdelingen vektlegger å få fram et bredere spekter av oppdrettsarter, som blant annet torsk, kveite, røye og steinbit. En stadig økende andel av forskningen går til å utvikle produksjon av marine arter lavere i næringskjeden, som for eksempel kongekrabbe, kråkeboller og makroalger. Vi har også internasjonal erfaring med andre oppdrettsarter enn de som er vanlige i Norge.
Marine arter har ofte svært utfordrende tidlige livsstadier. Vi jobber mye med reproduksjon og larve- og yngelproduksjon, inklusiv produksjon og bruk av levendefôr.
Mange biologiske utfordringer er løst og forskernes lange erfaring fra dette arbeidet er sentral i arbeidet med å få til oppdrett av rensefisk som berggylt og rognkjeks. Rensefisk brukes for å redusere luseplagene i laksemerdene, og dermed redusere behovet for kjemisk avlusing.
Hvordan miljø og driftsforhold påvirker oppdrettsartene
Det ytre miljøet påvirker oppdrettsartene på mange måter. Det være seg nye teknologiske løsninger, ulike driftsbetingelser samt klimaendringer og miljøforurensning.
Vi benytter vår kompetanse innen fysiologi, adferd, velferd, histologi, molekylærbiologi, epigenetikk og teknologi for å skape nye muligheter og løse utfordringer som følge av ulike miljøfaktorer og endringer i oppdrettsnæringen. Vi jobber også for å forstå hvordan det omkringliggende miljøet påvirkes av oppdrettsvirksomheten og hvordan miljøforurensning og klimaendringer påvirker arter i oppdrett.
Vi jobber med en rekke områder innenfor miljø og driftsforhold:
- Resirkulering av vann
- Semi-lukkede anlegg
- Produksjon av smolt og storsmolt
- Lakselusbekjempelse
- Tapsreduksjon og optimalisering av storskala produksjon
- Fôring
- Stress
- Sirkulær bioøkonomi
- Sameksistens med andre marine næringer
Vi jobber i stadig større grad med Big data-tilnærming for å optimalisere produksjon i akvakultur.
Anvendt dyrevelferd
God fiskevelferd er en forutsetning for bærekraftig oppdrett. Vi har bidratt til å utvikle nye metoder for å forstå og vurdere ulike arters velferd. Med basis i denne forskningen har vi også utviklet metoder som kan brukes på merdkanten, såkalte operative velferdsindikatorer. Indikatorene kan kobles til risiko og dermed brukes i styring og optimalisering av driften i ulike oppdrettssystemer og livsfaser.