Ernæring og fôrteknologi
Et fôr er mer enn det rent ernæringsmessige innholdet. Fôr handler også om oppdrettsfiskens dynamiske behov, produksjonssystemet fisken er i, og bærekraften bak ingrediensene. Vi utvikler og setter kunnskapen i sammenheng.
Vi tilbyr:
- Kunnskap om fiskens næringsbehov gjennom ulike livsstadier
- Utvikling av fôr og fôringsstrategier
- Kunnskap om et bredt spekter av råvarer som gir bærekraftige fôr
- Utvikling av fôrråstoff basert på restråstoff fra fiskeri og slakteri og fra andre marine råstoff (krill, alger, tare + +)
- Utvikling av fôrråstoff basert på planteråstoff og encelleorganismer.
- Kunnskap om hvordan vi bevarer næringsstoffene gjennom prosessering og får god pelletkvalitet
- Utvikling av fôr til nye oppdrettsarter (for eksempel leppefisk og kråkebolle)
- Forbrukertester av kommersielle fôr
- Eget referansefiskemel og referansefôr som felles målestokk i fôrevaluering
- Kompetanse- og kunnskapsoverføring til industrien
Med egen testfôrproduksjon og flere forsøksfasiliteter har vi alle muligheter til å teste fôr i sammenhenger som er relevante for oppdrettsfisken. Først og fremst skal fôret gi god vekst og fôrutnyttelse. For å få til det under alle forhold ser våre forskere fiskefôr i sammenheng med teknologiutvikling, avl, fiskehelse, -kvalitet og -velferd.
Grunnlaget vårt er en solid kunnskap om fiskens behov for næringsstoffer, kjennskap til råvarer som tilfredsstiller behovene og produksjon av fôr. Vi kan i samarbeid med oppdrettsnæringen utvikle og omsette kunnskapen til funksjonelt, kostnadseffektivt og bærekraftig fiskefôr som fisken liker og som holder høy teknisk kvalitet.
Vi samarbeider tett med nasjonale og internasjonale aktører om utviklingen av fremtidens fiskefôr og fôring. Aktører er fra ingrediensindustri, fôrfirma, utstyrsleverandører og oppdrettsselskap.
I samarbeid med Universitetet i Bergen, Uni Research og University of Nottingham skal Nofima etablere en framtidsrettet forskningsplattform for utvikling av fôringredienser og fôr. Denne plattformen vil gi fire enheter:
1. Prosessteknologisk pilot-skala anlegg for utvikling av ingredienser
2. Anlegg for moderne separasjonsmetoder for utvikling av bioaktive komponenter og fjerning av fremmedstoffer
3. Pilotanlegg for produksjon av fôr ved hjelp av ekstrudering og agglomerering
4. Laboratorieenhet for karakterisering av ingredienser og sluttprodukt.
Utvikling gir behov for mer forskning
Utvikling og vekst i næringen skaper nye kunnskapsbehov innen ernæring, fôr og fôringredienser. Vi arbeider med å dekke behovene både til oppdrettsfisken, oppdrettsnæringen og miljøet. For eksempel forsker vi på ulike strategier for å sikre innholdet av omega-3 fettsyrene EPA og DHA i laksefilet fra bærekraftige kilder og måter å fange opp og gjenbruke livsviktige mineraler og næringsstoffer fra restråstoff og slam.
Dette er noe av det vi har oppnådd:
Nedover i næringskjeden
Forskning på fôrressurser, som ikke direkte går til menneskemat, er i stadig utvikling. Ved å høste og produsere nedover i næringskjeden unngås tap av energi mellom leddene i næringskjeden. Mellom hvert nivå i næringskjeden går ofte 90 prosent energi tapt. Våre forskere har i samarbeid med industriaktører vært sentrale i utvikling av protein- og oljerike ingredienser fra encelleorganismer som gjær og heterotrofe alger og fra krill.
Mangel på fiskeolje: Omega-3 fra flere kilder
Med dyrking av fett- og leverceller av laks har Nofima skaffet en innsikt i fiskens fettmetabolisme som er verdensledende. Innsikten gir grunnlag for ulike strategier som kan sikre innholdet av de sunne marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA i fisk. Eksempler er:
- Avl
- Regulering av produksjonsforhold
- Balansering av ingredienser i fôr
- Alternative fôrkilder
Mangel på fiskemel: planteprotein
Nofima har omfattende kunnskap om fiskens behov for næringsstoffer, ikke minst gjennom deltagelsen i tidligere Senter for fremragende forskning – Aquaculture Protein Centre. Kunnskap om fiskens behov for aminosyrer er viktig i fôrutviklingen for at fisken kan utnytte ulike proteinkilder effektivt, og slik at fôret kan tilpasses fiskens behov på ulike livsstadier.
Bedre forståelse av hva som påvirker fôrets fysiske egenskaper
Den fysiske kvaliteten på fôret til den norske oppdrettslaksen er svært viktig. Ingrediensene i fôret påvirker den fysiske kvaliteten. For eksempel har Nofima dokumentert gunstige egenskaper til vannløselige lavmolekylære proteiner i fiskemelet (små peptider og aminosyrer). Slike proteiner presses ut sammen med vann under fremstilling av fiskemel og har positiv ernæringsverdi. Disse proteinene har gode bindeegenskaper. Tilsatt som prosesshjelpemiddel letter de fremstillingen av fiskefôr med høy fysisk kvalitet.
Langsiktighet er en av styrkene med Nofimas kompetanse innen ernæring og fôrteknologi, sammen med bredden, dybden og verktøyene vi har til å se oppdrettsfiskens ernæringsbehov i produksjonsbiologisk sammenheng.