Photo: Wenche Aale Hægermark © Nofima

Prosjektår 2017

Telemarkskling vil erobre Norge

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Tre gründerne, som i dag driver hver sin bakstebedrift, har også etablert et felles selskap for å satse større. Målet er å erobre Norge med Telemarksklingen.

Bakstegründerne Gro Hommo med Lega, Ane Underberg med Heimebakeriet og Inger Marie Bakås med Skreppa har jobbet sammen for å enes om en variant av tradisjonsbaksten kling som representerer dem alle. Det er mange tradisjoner og erfaringer å ta hensyn i denne utviklingsprosessen. Samtidig vil de fortsette å bake egen kling hver for seg.

– Den største utfordringen med håndverksbakt kling, er at det er tungt og arbeidskrevende, for det er mange trinn i produksjonsprosessen. Ett av de tungvinte trinnene er å bløte klingen forsiktig etter at den er stekt, forteller Gro Hommo i Lega. Det er hun har tatt initiativet til produktutviklingssamarbeidet.

Utvikling pågår – i Nofima-bakeriet

Sammen med Nofima-baker André Løvaas har de tre gründerne sett på om de kan finne måter å forenkle produksjonsprosessen på, uten at det går på bekostning av verken smak, konsistens eller utseende.

En annen utfordring er å bevare den ferske smaken. Det å få klingen til holde seg, og smake som fersk selv om den har blitt lagret en stund.

– Tradisjonelt har kling blitt tørket og lagret. Nå er det vanligere å fryse den, men det vil være bedre om den kan lagres på kjøl fremfor å fryses, forteller Inger Marie Bakås i Skreppa.

I Nofimas bakeri lager bakstegründerne og André mange ulike deigvarianter. De kjevler, steker, strekker, studerer og smaker. Det blir liksom ikke helt riktig. Klingen er enten for tørr, for smakløs eller for seig. Justeringer og testing av enda flere deigkombinasjoner må til.

De tilsetter forskjellige råvarer for å undersøke hvordan de påvirker deigen. Hva skjer når vi tilsetter for eksempel ekstra sukker eller egg eller kokte semulegryn?

«Rett og slett gull verd»

– Vi får med dette en helt annen forståelse for hvordan de ulike råvarene påvirker så vel bakeegenskaper som smak, konsistens og utseende. Det å se og forstå hva de ulike ingrediensene betyr, gir oss en vekker. Dette besøket hos Nofima er utrolig lærerikt og interessant, det er rett og slett gull verdt, sier Gro Hommo.

Prøvingen og feilingen gir dessuten resultater for når vi nærmer oss slutten av dagen i Nofima-bakeriet brer smilene seg. Hendene skjelver og gåsehuden står. Det er en rett og slett en Eureka-stemning i rommet. For endelig kjenner bakerne at de virkelig er på sporet av en god deig, som er smidig å jobbe med og der både smaken, konsistensen og utseendet oppfyller forventningene.

­– Det er stor tro på oss og dette prosjektet i Telemark, og Vest-Telemark Næringshage hjelper oss med å komme videre i utviklingsarbeidet. Siden Nofima-besøket har vi fortsatt arbeidet med å utvikle resepten, og vi føler virkelig at vi er på rett vei, sier Gro Hommo.

Besøksordning for lokalmatprodusenter

Dagene på Ås er en del av besøksordningen som lokale matprodusenter kan benytte seg av. Besøksordningen er et unikt tilbud der fagperson og lokalmatprodusent kan jobbe en-til-en for å løse en konkret problemstilling.

– Gjennom besøksordningen kan også små bedrifter få en følelse av å jobbe i et team om problemløsning eller produktutvikling. Besøksordningen får veldig gode tilbakemeldinger på grunn av muligheten for skreddersøm, noe som igjen motiverer produsentene til å søke hjelp og støtte hos fagmiljøer, forteller Stine Alm Hersleth i Nofima. Hun er prosjektleder for Kompetansenettverket Lokalmat region Øst.

 

Fakta om kompetansenettverket for lokalmat:

Lokalmatprodusenter kan få tilbud om hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping. Fem Kompetansenettverk dekker hele Norge, og utarbeider tilbud om kurs, seminarer, nettverk, studieturer, hospitering og besøkordning som er tilpasset bedriftenes behov.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf: +47 64 97 03 20
stine.alm.hersleth@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
Kompetansenettverk Lokalmat Øst

FINANSIERT AV:
Kompetansenettverk Lokalmat Øst

Mer næringsnytte