Rognkjeks er en sosial liten arbeidsfisk, og trives godt i selskap med mange artsfrender i oppdrettskar eller merd. Foto: © Nofima

Prosjektår 2018

Rognkjeks er en sosial fisk

 Produksjonsbiologi  

Rensefisken rognkjeks er viktig i kampen mot lakselus. Godt fôr og riktig miljø har mye å si for at rognkjeks skal trives på jobb.

En god lusespiser er frisk og i godt hold. De som produserer rognkjeks som rensefisk, må derfor vite hvordan de skal få fisken til å trives, vokse godt og holde seg frisk. Det betyr riktig fôr, nok plass, godt vann og minst mulig stress.

Lang vei til maten

Forskningsprosjektet Rensvel skal finne måter å måle rensefiskens velferd. Tilgang til mat er viktig. Rognkjeksen har en kroppsform som gjør at den ikke er en utholdende svømmer, og trenger hvile i perioder. Det gjøre den ved å bruke en sugekopp under magen til å suge seg fast til karveggen.

– Fordi små rognkjeks liker å sitte på karveggen og ikke er kjappe svømmere, er det viktig at fôret tilføres nært karveggen. De fleste oppdrettere bruker automater sentralt i store kar. Det kan bli for langt unna for de små rognkjeksene, sier seniorforsker Ingrid Lein.

Det blir hevdet at rognkjeks som vokser raskt blir aggressiv og «mobber» mindre fisker ved biting på halefinner eller rygg. Derfor sorteres rognkjeksen etter størrelse mange ganger før den settes i merder i sjøen. Rensvel-prosjektet har vist at usortert rognkjeks kan leve tett på naboene uten at det oppstår mobbing.

– For å unngå at de større fiskene mobber de mindre, er det viktig å gi nok fôr til alle. I tillegg må fôrpelletene være store nok for de største rognkjeksene, og små nok for de minste, forklarer Lein.

Godt og mye vann

Rognkjeksen liker rent vann med mye oksygen, og god fart på vannet i karet. Fordi den må hvile innimellom, er det viktig å gi nok plass i karet til at alle finner et sted hvor de kan suge seg fast. I tillegg til karvolum må en derfor også sikre at det er nok veggareal.

– Tetthet i seg selv er ikke noe problem. Rognkjeksen er sosial og trives med å stå tett. Under gode miljøforhold vokser den godt, og holder seg frisk, sier Ingrid Lein.

Kontaktperson
Portrettbilde av Ingrid Lein
Ingrid Lein

Seniorforsker
Tlf: +47 71 40 01 17
ingrid.lein@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
Nord universitetet og Havforskningsinstituttet, NMBU, NTNU

FINANSIERT AV:
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF)

Mer næringsnytte