Hadeland Viltslakteri og Ask er produsenter av kjøttvarer. De setter stor pris på nyttige råd fra Nofimas pølsemaker Tom Chr. Johannessen. Foto: Jon-Are Berg-Jakobsen/Nofima

Prosjektår 2015

Prima råd fra pølsemakeren

Hadeland Viltslakteri og Ask er naboer på hver side av Randsfjorden. Begge lager kjøttvarer og priser seg lykkelig over Nofimas pølsemaker.

De to lokalmatprodusentene har fått god hjelp gjennom Kompetansenettverket for lokalmat i øst, som administreres av Nofima. Det er spesielt kunnskapen til Nofimas pølsemakermester Tom Johannessen de har hatt nytte av gjennom kurs og tilbud om besøksordning.

– Tom er en viktig diskusjonspartner. Skal jeg ta noen større beslutninger, som innkjøp av utstyr eller endringer i resept, rådfører jeg meg alltid med ham, sier Tor Egil Torp hos Hadeland Viltslakteri.

Ekteparet Tor Egil Torp og Ramona Narvesen jobber begge heltid med å produsere blant annet spekepølser, grillpølser og karbonader.

– Jeg startet opp viltslakteriet uten kurs. Det ble en del prøving og feiling, så jeg følte ganske raskt behov for mer kunnskap. Det er vel drøyt 15 år siden jeg var på det første kurset med Tom. Da lærte jeg om startkulturer og etter det gikk feilprosenten kraftig ned, sier Tor Egil.

Kristoffer og Anne Marte Evang på Ask Gård er kunstnere, men nå fylles dagene mest opp med produksjon av økologiske spekepølser og fenalår. Kristoffer jobber heltid som spekematprodusent. Anne Marte deltid.

Overskuddet fra spekematen er brukt til å oppgradere produksjonsutstyret – kjøpt inn etter tips fra Tom.

– I tillegg til å få tips om hvilket utstyr som passer best for oss, har Tom også gode kontakter og vet hvorvidt andre produsenter har utstyr til salgs og om det passer for oss. Det har vi spart en hel del på, sier Kristoffer. Han har benyttet flere av kurstilbudene i Kompetansenettverket, og har også deltatt på kurs i sensorikk – smaking.

Smak har hele tiden vært sentralt. Andre faktorer som har vært viktige for Anne Marte og Kristoffer er at maten er ren og ekte, samt at designen lokker og harmonerer med produktene.

Anne Marte mener de også har truffet godt på den økologiske bølgen.

Snart setter de i gang et nytt produktutviklingsprosjekt sammen med Nofima. Denne gangen er målet å utvikle økologiske og velsmakende ferske pølser.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf: +47 64 97 03 20
stine.alm.hersleth@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Tom Christen Johannessen

SAMARBEIDSPARTNERE:
Hadeland Viltslakteri, Ask Gård

FINANSIERT AV:
Kompetansenettverket for lokalmat og Økologiprogrammet

Mer næringsnytte