Mikrobryggerier er blitt ny vekstnæring. På Lindheim Gård i Telemark går Eivin Eilertsen – sammen med Nofima - nye veier i bryggerikunsten.
Mikrobryggerier er blitt ny vekstnæring. På Lindheim Gård i Telemark går Eivin Eilertsen – sammen med Nofima - nye veier i bryggerikunsten. Foto: Jon-Are Berg-Jakobsen

Prosjektår 2015

Nye veier i bryggerikunsten

Øl er blitt kult, mikrobryggerier ny vekstnæring. Nofima-forskere deltar i den spennende prosessen med å finne nye veier i bryggerikunsten.

Øl og frukt. Kombinasjonen er ikke svært vanlig. Men på fruktgården og bryggeriet på Lindheim Gård i Telemark, forskes det på å brygge øl med frukt etter en litt annen metode enn den tradisjonelle: I stedet for å tilsette gjær i vørteren, legges den til kjøling i store kar og spontangjærer med bakgrunn i de mikroorganismer som er i luften og omgivelsene for øvrig.

Inspirasjonen til sitt nye ølprosjekt, fant «ølbøndene» Eivin Eilertsen og Ingeborg Lindheim i belgiske Lambic. Det er her metoden med å la ølet spontangjære, er mest utviklet.  Eivin satte i gang i 2014 – og satt snart med en rekke spørsmål om prosess og optimalisering som han ikke klarte å finne ut av sjøl – og ikke kunne lese seg til. Tanken om et forskningsprosjekt var dermed født.

«De mikroorganismer som gir ønsket gjæring i spontanfermentert øl, har sine normale «tilholdssteder» på blant annet frukt. Vår rolle er å ta masse prøver av luft, frukt, kjølingskar og ferdig produkt, og så analysere disse. Ved moderne DNA-baserte metoder, kan vi analysere hele mikrobesamfunn mer nøye enn noen gang før. Denne metoden –  som bare få miljøer i Norge kan utføre – i kombinasjon med generell fermenteringskompetanse, gjør at vi er spesielt skikket til å kartlegge premissene for spontanfermentering», sier seniorforsker Lars Axelsson i Nofima.

Som forskningsprosjekt er Lindheim-ølet lite. At fagmiljøene i Nofima kan benyttes til utvikling av også nisjeprosjekter, syns imidlertid forskeren er positivt. De siste 14 årene har mer enn 50 mikrobryggerier blitt etablert i Norge. Forskningen på Lindheim vil dermed høyst sannsynlig komme til anvendelse for flere i bryggerimiljøet.

Resultatet av ølbryggerens arbeid og entusiasme, har allerede blitt så bra at Lindheim-ølet i 2015 internasjonalt ble kåret til et av verdens beste nylanserte øl. Dog ikke den spontanfermenterte typen, som foreløpig er på et eksperimentstadium.

Kontaktperson
Portrettbilde av Lars Axelsson
Lars Axelsson

Seniorforsker
Tlf: +47 64 97 02 88
lars.axelsson@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
Lindheim Gård, Tel-Tek

FINANSIERT AV:
Oslofjordfondet

Mer næringsnytte