Forsker i da r ud og k ollegene i n ofima bruker humane tarmmodeller og forsøk i dyr og mennesker for å teste effekten av maten på tarmfloraen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Prosjektår 2015

Næring til deg og din tarmflora

Du er bare ti prosent menneske. Resterende 90 prosent er bakterier i tarmen. De bidrar til å fordøye maten vi spiser og er viktig for helsa vår.

Nofima har etablert en analyse- og kunnskapsplattform for å forstå matens effekt på helsa, der tarmfloraen – altså tarmbakterier – spiller en viktig rolle. Gjennom flere ulike prosjekter kartlegger forskerne matens innvirkning på tarmfloraen – og dermed på helsa.

– Inntak av sunn og variert mat er viktig for å opprettholde en gunstig tarmflora. Livsstilen i den vestlige verden inkludert inntak av mye usunn mat kan bidra til at tarmfloraen kommer i ubalanse ved at mangfoldet av bakterier blir redusert. Det er økende bevis for at denne ubalansen i tarmfloraen kan bidra til sykdommer som kreft, diabetes, allergi og betennelser i tarmen sier Nofima-forsker Ida Rud.

Det er særlig fiberrik mat som gir næring til tarmbakteriene, da de ikke kan bli fordøyd av vårt eget fordøyelsessystem, men entrer tykktarmen etter å ha passert uendret gjennom munn, mage og tynntarm. Ufordøyde deler av proteiner, stivelse og fett kan også påvirke tarmfloraen. Hos Nofima jobbes det blant annet med effekten av korn, grønnsaker, rødt kjøtt, fisk og fiberkomponenter på tarmfloraen.

Forskerne bruker både humane tarmmodeller og forsøk i dyr og mennesker for å teste effekten av maten på tarmfloraen. I prosjektet «Det sunne måltid» ble det vist at bygg, brokkoli og laks påvirker ulike tarmbakterier. Bygg består hovedsakelig av fibrene beta-glukan og arabinoxylan, mens brokkoli inneholder mye pektin. Disse ulike fibrene stimulerer ulike bakterier i tarmen med ulike egenskaper for fibernedbrytning og de bidrar til dannelse av gunstige metabolitter i tarmen.

Gjennom forskning på ulike matvarer, matkomponenter og måltider kan vi bidra til å øke forståelsen for hvordan norske matvarer og måltidsløsninger kan bidra til en sunn tarmflora og helse.

Kontaktperson
Portrettbilde av Ida Rud
Ida Rud

Forsker
Tlf: +47 64 97 02 36
ida.rud@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), industripartnere

FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd, Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

Mer næringsnytte