Spesialmaten skal se god ut og smake godt, samtidig som den er næringsrik og lett å spise. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Prosjektår 2016

Mat for alle ganer

 Prosessteknologi  

Antall mennesker med tygge- og svelgevansker stiger. Forskere, kokker og matprodusenter vil sørge for at også disse skal få lekker, velsmakende og næringsrik mat.

Noen mennesker sliter av ulike årsaker med å tygge eller svelge mat. Mange av disse er eldre, og for flere er underernæring et problem.

Å få i seg god og næringsrik mat er viktig både for å få bedre livskvalitet, færre unødvendige helseplager, og ressursbesparelser for samfunnet.

Spesialmaten disse trenger er ikke å få kjøpt i butikk, noe som er et problem for personer med spisevansker som bor hjemme og selv må kjøpe inn mat.

I årene som kommer vil denne gruppen vokse kraftig.

Nye måltidskonsepter

Seniorforsker Jan Thomas Rosnes jobber med å lage nye måltidskonsepter som kan avhjelpe situasjonen. Sammen med forskerkolleger og kokker undersøker han hvordan mat bør behandles for å få en struktur som passer den enkelte med spisevansker.

For å få de riktige konsistensene til forskjellige behov, tilsettes såkalte «konsistensgivere» i maten. Forskerne tester blant annet soya, bønnestivelse og algeproduktet agar.

– Vi vil blant annet finne ut hva ulike temperaturer betyr for fargen på maten, væsketap og næringsinnhold, og hvor lang holdbarhetstid denne maten har, sier Rosnes.

Internasjonale eksperter er ikke enige om hvordan konsistens skal defineres og måles for kategorier av eldre. Forskerne skal derfor finne korrekte måleparametere som kan brukes, både til forskning og til å utvikle utstyr.

Rene, næringsrike og lekre retter

Kunnskapen skal brukes i nye produkter av rene matvarer som grønnsaker, fisk, melk, korn, egg eller frukt, og skal inneholde et høyt naturlig innhold av proteiner og energi.

Forskerne ser også på mat med spesielt mye av én type næring, for folk som trenger spesielt mye av den.

Men det er også viktig hva slags form og farge maten skal ha. Spesialmaten skal se god ut og smake godt, samtidig som den er næringsrik og lett å spise.

– Matrettenes utseende er av stor betydning. Vi sier ofte at vi spiser «med øynene». Er maten attraktiv kan det gi økt appetitt, noe som er særlig viktig for de som er underernærte, eller som står i fare for å bli det, sier Nofimaforskeren.

Kontaktperson
Portrettbilde av Jan Thomas Rosnes
Jan Thomas Rosnes

Seniorforsker
Tlf: +47 51 84 46 31
thomas.rosnes@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
Kunnskapsplattformen «Maten er ikke gitt før den er spist» ved Måltidets Hus AS

FINANSIERT AV:
Regionalt forskningsfond Vestlandet (RFFVest)

Mer næringsnytte