Lokalmatprodusent Ole Martin Kildahl har økt omsetning fra 3,8 til 15 millioner og roser gode råd fra Nofimas pølsemakermester Tom Johannesen. Foto: Wenche Aale Hægermark © Nofima

Prosjektår 2018

Lokalmatens primus motor

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

På Løten ligger gården Bakken Øvre. Her holder familien Kildahl hus. Både familien og gården er sentrale i utvikling av lokalmat i Norge.

Det er også Stine Alm Hersleth. Hun leder Kompetansenettverk Lokalmat Øst, som driftes av Nofima. Det er Stine de kontakter, alle med ønske om å videreforedle råvarer i egen bedrift.
– Vi tilbyr kurs og veiledning slik at matprodusenter får hjelp til å lære håndverket og teknologien bak produktene de skal lage, sier Stine Alm Hersleth.
Pølser og kjøttprodukter, bakevarer, melk, foredlede grønnsaker, frukt og bær. Råvarene er mangfoldige og kursporteføljen bred.
– Lokalmatprogrammet er et nasjonalt nettverk med fem regioner. Alle har en kontaktperson – uansett hvor i landet de bor, sier Alm Hersleth.

Bred kunnskap

Med seg på laget som kurser og gir råd til lokalmatprodusenter har hun pølsemaker, baker, kokk, ekspert på saft, syltetøy og gelé, mattrygghetsekspert, sensorisk panel – og en hel skokk matforskere, som til sammen innehar det meste av kunnskap som matprodusenter ønsker.
Spør bare Ole Martin Kildahl. Han var initiativtaker til Bondens marked i Hamar. I løpet av de 15 årene siden oppstart, har omsetningen økt fra 5,5 til 72 millioner.
– Vi har blitt langt flere lokalmatprodusenter i Norge. Det er vi som gjerne holder til på mindre bruk, har en gründer i magen og er glade i mat. Og det trengs flere som oss, sier Kildahl.
Totalt 12 personer jobber i bedriften. Snart blir det flere.

Fra 3,8 til 15 millioner

– Har du tenkt å produsere kjøttvarer, er det beste rådet jeg kan gi å starte med et kurs hos Nofimas pølsemakermester. Av Tom Johannessen lærer du det som er verdt å kunne for å komme i gang, og vil du videreutvikle deg, så hjelper han deg med det også, erklærer lokalmatprodusenten.
– Hvis vi ikke hadde bearbeidet råvarene selv, hadde vi hatt en årlig omsetning på 3,8 millioner. Nå har vi rundet 15 millioner. Det gir solid verdiskaping og mulighet til å gi flere folk jobb, slår Ole Martin Kildahl fast.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf: +47 64 97 03 20
stine.alm.hersleth@nofima.no

FINANSIERT AV:
Innovasjon Norge, Landbruks- og matdepartementet

Mer næringsnytte