Prosjektår 2013
Laksen holdbar i 20 dager
En spesialdesignet pakkemetode kalt Superfresh gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager.
Kort fortalt er Superfresh en forpakning der laksen legges på en pute som sender ut CO2 (CO2 emitter) bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre. Luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne pakkemetoden kalles MAP (Modifisert Atmosfære Pak king). Superfreshmetoden gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager ved 1 plussgrad eller 10–12 dager ved 4 plussgrader.
I første omgang er det forsket fram en emitter spesialdesignet for torsk og laksefilet, men etter hvert vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og på kjøtt.
– Etter forseglingen utvikler puten CO2gass og den har også absorberende egenskaper. Denne CO2 emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer fiskens pHverdi, og sensoriske tester viser at fisken ofte har høyere kvalitet enn ved sammenlignbare pakke metoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved Nofima. Hun har hatt ansvaret for forskningen de siste årene.
FORBRUKERPAKNING: Superfresh er satt i produksjon og klar for markedet.
I første omgang gjelder det forbrukerpakninger, men senere vil det også komme transportpakninger. I tillegg til økt holdbarhet gir denne pakkemetoden store trans portfordeler, den krever mindre volum og kan fraktes sammen med annen mat.
– Vi er veldig spent på mottakelsen, og ser for oss to hovedgrupper som kan være tjent med denne pakke metoden for ferske matvarer. Det ene er storhushold ning. Det andre er forbrukermarkedet, der denne CO2 emitteren kan brukes i forskjellige forpakninger, sier Jan Endre Vartdal, direktør ved Vartdal Plastindustrier.
TILPASSES FISKENS STØRRELSE: Det er flere faktorer som gjør Superfresh virkelig nyskapende. Foruten forlenget holdbarhet er emballasjen tilpasset både fiskeslag og størrelse slik at mengden CO2gass blir optimal.
Kontaktperson

Marit Kvalvåg Pettersen
Seniorforsker
Tlf: +47 64 97 02 80
marit.kvalvag.pettersen@nofima.no