Seniorforsker Marit Kvalvåg med laks i superfresh-pakning. Hemmeligheten ligger i puten fisken legges på. Foto: Kjell J. Merok © Nofima

Prosjektår 2013

Laksen holdbar i 20 dager

En spesialdesignet pakkemetode kalt Superfresh gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager.

Kort fortalt er Superfresh en forpakning der laksen legges på en pute som sender ut CO2 (CO2 ­emitter) bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre. Luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne pakkemetoden kalles MAP (Modifisert Atmosfære Pak­ king). Superfreshmetoden gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager ved 1 plussgrad eller 10–12 dager ved 4 plussgrader.

I første omgang er det forsket fram en emitter spesialdesignet for torsk­ og laksefilet, men etter hvert vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og på kjøtt.

– Etter forseglingen utvikler puten CO2­gass og den har også absorberende egenskaper. Denne CO2­ emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer fiskens pH­verdi, og sensoriske tester viser at fisken ofte har høyere kvalitet enn ved sammenlignbare pakke­ metoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved Nofima. Hun har hatt ansvaret for forskningen de siste årene.

FORBRUKERPAKNING: Superfresh er satt i produksjon og klar for markedet.

I første omgang gjelder det forbrukerpakninger, men senere vil det også komme transportpakninger. I tillegg til økt holdbarhet gir denne pakkemetoden store trans­ portfordeler, den krever mindre volum og kan fraktes sammen med annen mat.

– Vi er veldig spent på mottakelsen, og ser for oss to hovedgrupper som kan være tjent med denne pakke­ metoden for ferske matvarer. Det ene er storhushold­ ning. Det andre er forbrukermarkedet, der denne CO2­ emitteren kan brukes i forskjellige forpakninger, sier Jan Endre Vartdal, direktør ved Vartdal Plastindustrier.

TILPASSES FISKENS STØRRELSE: Det er flere faktorer som gjør Superfresh virkelig nyskapende. Foruten forlenget holdbarhet er emballasjen tilpasset både fiskeslag og størrelse slik at mengden CO2­gass blir optimal.

Kontaktperson
Portrettbilde av Marit Kvalvåg Pettersen

Mer næringsnytte