Forskerne Ida Rud, Birgitte Moen og Stefan Sahlstrøm har nyttige forskningsresultater for produsenter som vil utvikle sunne kornprodukter. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Prosjektår 2016

Kornekstrudering og tarmflora

 Mat og helse    Trygg og holdbar mat  

Nofima-forskere har undersøkt hvordan tarmfloraen påvirkes av om fullkornet er ubehandlet eller ekstrudert.

Nyere forskning taler for at sammensetningen av bakterier i tarmen har stor betydning for helsen vår, og det er velkjent at fullkorn og fiber fra korn reduserer risikoen for flere livsstilsykdommer som hjerte, kar og diabetes.

Spørsmålet våre forskere ønsket å finne svaret på, var om det spiller noen rolle hvordan kornet blir behandlet?

De har gjort forsøkene sine på unge griser fordi grisens anatomi er veldig lik menneskets.

– I dag er det vanlig å ekstrudere kornet for å bevare eller forbedre funksjonen til fiber, samtidig som man kan endre kornets struktur. Ekstrudering er en rask prosess der sammalt mel av korn varmes opp ved høy temperatur, 120–140 °C, samtidig som det eltes og deretter presses gjennom en dyse slik at det kommer ut i en spiselig form, sier forsker Stefan Sahlstrøm.

Frokostcerealer som Cheerios er eksempel på ekstrudert korn.

Fullkorn gir flere gunstige bakterier i tarmen

– Våre forsøk viser at grisene som spiste ubehandlet fullkorn, både fra bygg og havre, fikk en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med grisene som fikk ekstrudert fullkorn, forteller Nofima-forsker Birgitte Moen.

I tarmen til grisene som hadde spist ubehandlet fullkorn, var det en høyere andel av gunstige melkesyrebakterier som bifidobakterier og laktobaciller. I tillegg kunne forskerne påvise mer smørsyre i tarmen til disse grisene.

Dette er positivt fordi smørsyre har en betennelses- og krefthemmende effekt i tarmen.

Ønsker å utvikle sunne kornprodukter

For matprodusenter som ønsker å utvikle nye, sunne kornprodukter, vil disse forskningsresultatene være et nyttig underlag.

Nofima-forskere har tidligere sett at ekstrudering øker opptaket av antioksidanter, mens effekten av å fermentere bygg og havre med melkesyrebakterier, gir en formidabel vekst i tilgjengelige antioksidanter.

Kontaktperson
Portrettbilde av Birgitte Moen
Birgitte Moen

Forsker
Tlf: +47 64 97 01 19/20+21
birgitte.moen@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Stefan Sahlstrøm
Stefan Sahlstrøm

Seniorforsker
Tlf: +47 64 97 01 06
stefan.sahlstrom@nofima.no

FINANSIERT AV:
Forskningsmidler for jordbruk og matindustri og Norges forskningsråd

Mer næringsnytte