Jomfrusild begeistrer i Tyskland. Foto: Friesenkrone

Prosjektår 2017

Jomfrusild – trendy i Tyskland

 Prosessteknologi  

Jomfrusild begeistrer. Fisken, som inneholder mye sunt fett, er rett og slett i ferd med å gjøre sild trendy i det tyske restaurantmarkedet.

I kulissene står Nofima stolt og ser produktet vi har vært med på å utvikle, gjøre suksess.

Jomfrusild er laget av samme råvare som Matjessild – en treårig kjønnsmoden sild som ikke har rukket å utvikle rogn eller melke. Det nederlandske ordet «Maatjes» betyr jomfruelig.

Hvert år blir det produsert rundt 140 millioner matjessild langs Norskekysten.

Gullvinner

Friesenkrone, som markedsfører jomfrusild under merkevarenavnet «SJØ», har introdusert produktet i både sushi- og tapasvarianter, og med å engasjere unge, kreative kokker lansert en rekke ulike smakstilsettinger som sjokolade, løk, frisk ost og dill. Og «SJØ» har i matmagasinet «Küche» i Tyskland, fått stor oppmerksomhet som gullvinner i matkåringen «Küche Awards» i 2017.

– Vi kan ikke ta æren for produktene, kun for prosessen bak råvaren jomfrusild, sier Torstein Skåra, seniorforsker i Nofima.

Prosjekt fra 2012

Opprinnelsen er altså Norge, Nordsjøen, Nofima og den unge silda som høstes i løpet av en ekstremt kort sesong like før den blir gytemoden.

I 2012 fikk Torstein Skåra og Morten Heide i Nofima i oppdrag å delta i utvikling av nye sildeprodukter. Det ble utviklet prosesser for å kunne tilpasse sildeproduktenes smaks- og teksturegenskaper til markedets ønsker og behov. Arbeidet ble gjort hos og i samarbeid med Egersund Seafood – nå Pelagia.

Lover godt for andre markeder

– Populariteten Friesenkrone er i ferd med å skaffe silda i Tyskland, lover godt for andre potensielle markeder. Akkurat nå er en utprøving av dette konseptet under planlegging i Kina, opplyser Skåra.

At produsenten nå begynner å vinne priser for sitt arbeid, synes han er utrolig morsomt.

– Det er svært givende å være forsker når noe du har deltatt i blir til helt konkrete nye produkter som mange får glede av, sier Skåra.

Kontaktperson
Portrettbilde av Torstein Skåra
Torstein Skåra

Seniorforsker
Tlf: +47 51 84 46 12
torstein.skara@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
Friesenkrone, Pelagia

FINANSIERT AV:
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF)

Mer næringsnytte