Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/fotograf Synøve Dreyer

Prosjektår 2016

Hjelper lokale bærprodusenter

 Prosessteknologi    Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Duften av bringebær, blåbær og jordbær, vanilje, kanel og kardemomme sprer seg mens det putrer i kasseroller i Vegetabilhallen hos Nofima.

Her holder Nofimas bæreksperter kurs i videreforedling av frukt og bær for lokalmatprodusenter. Produsentene tester ut nye resepter på saft, gløgg, syltetøy og gelé. De lærer hva som skal til for å beholde smak og konsistens, og mest mulig av bærenes positive innholdsstoffer, når det skal produseres større volumer enn tidligere.

De prøver seg frem med ulike krydder og sukkermengde. De får både en teoretisk gjennomgang og får se i praksis hvilket utstyr og maskiner som egner seg til deres bruk.

– Vi bruker rent pektin i stedet for Certo. Siden pektin finnes naturlig i bær vil mengden variere med bærtype, og her gir vi produsentene en innføring, forteller Nofima-forsker og kursholder Berit Karoline Martinsen.

Utnytter overskuddet av ferske bær

Blant deltakerne finnes både solbær-, jordbær- og bringebærprodusenter. Felles for de fleste er målet om å starte eller videreutvikle egen foredling, enten i samarbeid med andre bønder eller alene.

På Søndre Elton gård, langs Mjøsas bredder, pryder jordbærradene åkrene. Til nå har Anette og Børe Vold konsentrert seg om å selge ferske bær enten til grossist eller på eget utsalg på gården.

– Med eget utsalg på gården blir det alltid noen bær igjen etter en lang dag, og for ikke å måtte selge «gårsdagens» bær ønsker jeg nå å lære kunsten å safte og sylte, forteller Anette Løvlien Vold.

Anette og ektemannen bygger nå ny låve på gården, der de setter inn et fryselager og bygger et eget produksjonslokale.

– Det har vært veldig nyttig for meg å lære om og se de forskjellige maskinene i bruk, og ikke minst høre andres erfaringer og anbefalinger. Nå vet jeg hvilke maskiner vi bør satse på og hvordan vi skal gå i gang med produksjonen, sier hun.

Prosesseringskunnskap for å ivareta ferskhet

En annen produsent som har hatt stor nytte av Nofimas fagkompetanse er far Jan og sønn Ørjan Johnsen på Lyngnes Gård i Randaberg kommune.

På Lyngnes dyrker de druer og epler, og videreforedler til fersk juice uten tilsetning av søtningsstoffer. De ser et voksende potensial for lokalprodusert juice basert på sunne råvarer.

– Lokal foredling av egne råvarer er avgjørende for å styrke lønnsomheten i bedriften vår, sier Ørjan Johnsen.

Gjennom besøksordningen til Kompetansenettverkene og i et VRIprosjekt (Virkemidler for regional innovasjon) hos Rogaland fylkeskommune, har de fått god hjelp av Nofimas forskere i arbeidet med å utvikle prosesseringsmetoder som er tilpasset og tar vare på de ferske råvarene.

Bringebærøl og blåbæreddik

– Vi får stadig flere kunnskapskrevende spørsmål fra lokalmatprodusenter. Mange ønsker å lage mer sammensatte produkter der de utnytter egne råvarer, og de ønsker seg kunnskap om mer spenstige foredlingsmetoder som for eksempel fermentering, forteller Stine Alm Hersleth, prosjektlederen for Kompetansenettverket Lokalmat Øst.

For Nofimas fagfolk er det stimulerende å oppleve at mer av kunnskapen de generer gjennom forskningsprosjekter kommer til direkte nytte også for lokalmatprodusentene. Samtidig får Nofimas fagfolk innblikk i forskningsbaserte behov hos disse produsentene.

– Den politiske viljen til å satse vidare på lokalmat er stor, og det er spennande å sjå at lokalmatprodusentane vågar meir og blir stadig tryggare på seg sjølv, og ikkje minst at verdiskapinga held fram med å auka, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

 

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf: +47 64 97 03 20
stine.alm.hersleth@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Mer næringsnytte