Prosjektår 2017
Den sunne «søpla»
Når kål og tomat er høstet, gjenstår det fortsatt mye godt restråstoff. «Søpla» kan bli til nye, sunne produkter.
EU-prosjektet «Sunniva» handler om ulike metoder for å bearbeide råvarer, biprodukter og avfall av tomat og hvit kål, blomkål og brokkoli: Innovasjon for å redusere matsvinn.
Målet med det treårige forskningsprosjektet har vært bedre utnyttelse av verdifullt råstoff, redusert energi- og vannforbruk, høyere lønnsomhet for produsenter og sunnere mat.
– Forskere og industri fra sju land har fulgt råvaren fra høsting til ferdig bearbeidet produkt, og hele veien funnet løsninger for å redusere svinn og lage gode og sunne produkter. Mange forskningsmiljø fordelt over hele Europa har jobbet med prosjektet, og en rekke ulike metoder er tatt i bruk for å forbedre utnyttelsen – både for miljø, økonomi og ernæring, sier Nofima-forsker Trond Løvdal.
Funn og resultater
Etter tre år kan funn og resultater grovt oppsummeres slik:
- Det har blitt utviklet optiske sensorer som kan måle innholdet av helsefremmende stoffer i tomat og kål både før og etter høsting.
- Avfall fra kål og tomat kan utnyttes bedre og gi bedre helse for forbrukere.
- Ved å bruke mikrobølgeteknologi reduserer man både strøm- og vannforbruk.
- Ny teknologi for å produsere juicer, smoothier og puréer der man unngår oksidering.
- Kartlegge ulike lagringsbetingelser og tørking for å bevare resursene best mulig.
Verdisløyfen
– Det snakkes mye om verdikjeden fra høsting til ferdig produkt, men i et bærekraftig perspektiv er det kanskje viktigere å betrakte verdisløyfen. Det vil si en tankegang som inkluderer hele kretsløpet, der verdien i de ulike delene av restråstoffet utnyttes til fulle, enten ved å tilbakeføres til matproduksjon direkte som et foredlet produkt eller en ingrediens, eller indirekte for eksempel i form av gjødsel, kompost eller dyrefôr, – avhengig av hva som gir mest verdiøkning for hver del, oppsummerer Trond Løvdal.
SAMARBEIDSPARTNERE:
Ti forskningsmiljø og seks industriaktører fra Europa
FINANSIERT AV:
EU – ERA-Net SusFood