Du kan redusere risikoen for både overvekt og diabetes type 2 dersom du blander brokkoli i potetmosen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Prosjektår 2017

Brokkoli gjør potetmos sunnere

 Mat og helse  

Spiser du brokkoli sammen med poteter stiger blodsukkeret mindre og saktere enn hvis du spiser potetene alene.

Dermed kan du redusere risikoen for både overvekt og diabetes type 2 .

Risikoen er forbundet med rask blodsukkerstigning. Stivelsesrike matvarer som poteter, pasta, ris og hvitt brød øker blodsukkeret raskt. For folkehelsa er det viktig å finne frem til gode kombinasjonsmåltider der de andre råvarene kan «hjelpe» de stivelsesrike matvarene slik at blodsukkernivået ikke stiger så raskt og høyt.

Nofimaforsker Simon Ballance har forsket på poteter i flere år, og da han oppdaget brokkolien positive effekter på poteter, ble han opptatt av å finne ut hvorfor.

Måler blodsukker

Studien er gjennomført på friske voksne. De spiste fire ulike måltider potetmos, med brokkoli, uten brokkoli, med kostfibre fra brokkoli og med annen type kostfibre i tilsvarende mengde.

– Deretter målte vi blodsukkernivået fra 0-180 min så snart måltidet var fortært, hver 15 minutt i de første time, deretter 30 minutter i andre time, og så til sist etter tre timer, forteller Simon Ballance.

Lovende resultat for spinat         

Det er tidligere gjort flere studier der poteter er servert sammen med ulike typer grønnsaker. Å servere potetmos sammen med en blandet salat av tomater, agurk og salatblader ser ikke ut til å ha samme positive effekt som kombinasjonen kokt brokkoli og potetmos.

Heller ikke gulrøtter, erter, kinakål eller rosenkål ser ut til å ha spesielt stor effekt, mens spinat har gitt samme lovende resultater som brokkoli.

Relevant å se på hele måltider

Nofimaforskeren skal også se på effekten på blodsukkerstigning av andre typiske norske middagskomponenter som laks, gulrøtter og urtesaus spist sammen med potet, ris og pasta.

– I virkeligheten spiser ingen potet alene. Derfor er det av høy forskningsrelevans å se på måltider fremfor enkeltmatvarer, særlig når det gjelder effekten av blodsukkerstigningen, sier Simon Ballance.

Kontaktperson
Portrettbilde av Simon Ballance
Simon Ballance

Seniorforsker
Tlf: +47 64 97 04 16
simon.ballance@nofima.no

SAMARBEIDSPARTNERE:
NIBIO

FINANSIERT AV:
Forskningsmidler for jordbruk og matindustri, den norske potetindustrien

Mer næringsnytte