Prosjektår 2018
Bedre mat med smart teknologi
Full temperaturkontroll gir bedre pølser og kontroll på vanninnhold gir bedre pommes frites. Det kan måles hurtig – direkte i prosesslinjen.
I prosjektet SmartSensor jobber forskere fra Nofima og Sintef Digital med å utvikle et måleinstrument som kan foreta hurtige målinger på matvarer direkte i prosesslinjen.
– Et slikt instrument vil ha stor verdi for mat produsenter, fordi bedre kontroll vil gjøre det enklere å håndtere varierende råvarekvalitet, og dermed redusere svinn, sier faglig prosjektleder Jens Petter Wold.
Bedre kontroll = økt lønnsomhet
Hos Nortura er det i første omgang kjernetemperatur i grillpølsene man ser mulighet for bedre styring på. For at de skal være helt trygge å spise, må pølsene ha en kjernetemperatur over 72° C, men hvis temperaturen overstiger 78° C blir de mindre saftige og lønnsomheten i produksjonen går ned. I dag måles kjernetemperatur på stikkprøvebasis. Hensikten med den nyutviklede prototypen er å oppnå kontinuerlig måling og styring.
Hvor mye vann det er i poteter har betydning for hva det lønner seg å bruke dem til. Ved produksjon av pommes frites, er det best med poteter med høyt tørrstoffinnhold. Med SmartSensor-teknologien kan Findus sortere potetene direkte på prosesslinjen.
Lakseprodusenten Cermaq ønsker å undersøke om teknologien kan benyttes til kvalitetsmåling på hel laks.
Avansert videreutvikling
Teknologien i prototypen er basert på nær infrarød spektroskopi, såkalt NIR. Det unike er at målingene både kan gjøres ekstremt raskt og trenge gjennom for eksempel lakseskinn uten å være i kontakt med matvarene.
– Til nå har ikke tilgjengelige NIR-instrumenter kunnet måle dypt nok inn i produkter med mørke overflater som lakseskinn og potetskall. Nå er vi på vei til å kombinere både hurtighet og dype målinger, og det vil kunne spare matprodusenter for store beløp. I dag har vi en lovende prototype, og vi håper og tror dette kan bli et kommersielt produkt etter hvert, sier Jens Petter Wold.
SAMARBEIDSPARTNERE:
Nortura, Findus, Cermaq, TOMRA og Sintef Digital
FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd og deltakende bedrifter