Nofima reports

Hva er drivkraften bak bærekraftig sjømat og hvordan er norsk sjømatnæring posisjonert?Fagrapport 2 og 3

Nøstvold, Bjørg Helen; Alm, Siril; Pleym, Ingelinn Eskildsen; Honkanen, Pirjo

Publication details

Publisher: Nofima AS

Issue: 27/2010

Number of pages: 25

International Standard Numbers:
Printed: 978-82-7251-793-8

Open Access: green

Links:
FULLTEKST
ARKIV

Denne rapporten er en del av et FHF finansiert prosjekt ”Etterspørselsforhold knyttet til bærekraft og miljø” og bygger videre på rapporten ”Hva menes med bærekraftig sjømat”. Rapporten er basert på intervjuer blant sertifiserings- og miljøorganisasjoner samt norske eksportører og produsenter. Rapporten danner et grunnlag for videre undersøkelser blant industrielle innkjøpere/ledelse og forbrukere.
Fokus på bærekraft og krav om sertifisering er kommet for å bli. Diskusjonene dreier seg om hvor fort denne utviklingen vil gå, hva begrepet bærekraft skal omfavne, hvor strenge kravene bak sertifiseringene bør være og om sertifisering er veien å gå. NGOene har ulikt fokus og ulike arbeidsmetoder, fra offentlige aksjoner til samarbeid med bedrifter, myndigheter og andre organisasjoner. NGOer og bedrifter er enige i at selv om bærekraftig utvikling er et samfunnsansvar så må myndigheter legge til rette gjennom lover og regler. Norsk næring får internasjonal anerkjennelse for sitt fokus på bærekraft, men har også mye arbeid igjen for å bli 100 % bærekraftige etter FAOs definisjon. NGOene og bedriftene mener at fokus på bærekraft ikke er forbrukerdrevet, men drevet fram av detaljistene. Både detaljister og forbrukere vil være sentrale i det videre arbeidet i prosjektet.