Related content

  • CV
  • Scientific publications
  • Other publications

Biography Berit Karoline Martinsen

I work on fruit, berries and vegetables in the area Food for Health. One of my main interests is polyphenols and analysing by using spectrometric and chromatographic (HPLC) methods. My second main interest is processing, and how the polyphenols and other health related compounds are affected by processing and storage. I am in charge of the vegetable pilot plant at Nofima Mat, participate in transferring knowledge in different courses, and I have several projects for small and medium companies. Education: Chemistry engineer from 1982, and Master of Science (University of Life Science, UMB, Norway) from 2002

Berit Karoline has 10 scientific publications in Cristin:

Woznicki, Tomasz; Sønsteby, Anita; Aaby, Kjersti; Martinsen, Berit Karoline; Heide, Ola M.; Wold, Anne-Berit; Remberg, Siv Fagertun; 2016: Ascorbate pool, sugars and organic acids in black currant (Ribes nigrum L.) berries are strongly influenced by genotype and post-flowering temperature

Mazur, Sebastian; Nes, Arnfinn; Wold, Anne-Berit; Remberg, Siv Fagertun; Martinsen, Berit Karoline; Aaby, Kjersti; 2014: Effect of genotype and storage time on stability of colour, phenolic compounds and ascorbic acid in red raspberry (Rubus idaeus L.) jams

Mazur, Sebastian; Nes, Arnfinn; Wold, Anne-Berit; Remberg, Siv Fagertun; Martinsen, Berit Karoline; Aaby, Kjersti; 2014: Effects of ripeness and cultivar on chemical composition of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) fruits and their suitability for jam production as a stable product at different storage temperatures

Skrede, Grete; Martinsen, Berit Karoline; Wold, Anne-Berit; Birkeland, Stein-Erik; Aaby, Kjersti; 2012: Variation in quality parameters between and within 14 Nordic tree fruit and berry species

Baardseth, Pernille; Bjerke, Frøydis; Martinsen, Berit Karoline; Skrede, Grete; 2010: Vitamin C, total phenolics and antioxidative activity in tip-cut green beans (Phaseolus vulgaris) and swede rods (Brassica napus var. napobrassica) processed by methods used in catering

Rødbotten, Marit; Martinsen, Berit Karoline; Borge, Grethe Iren Andersen; Mortvedt, Hilde Skotland; Knutsen, Svein Halvor; Lea, Per; Næs, Tormod; 2009: A cross-cultural study of preference for apple juice with different sugar and acid contents

Eyob, Solomon; Martinsen, Berit Karoline; Tsegaye, Admasu; Appelgren, Maigull; Skrede, Grete; 2008: Antioxidant and antimicrobial activities of extract and essential oil of korarima (Aframomum corrorima (Braun) P.C.M. Jansen)

Rødbotten, Marit; Martinsen, Berit Karoline; Rosenfeld, Hans J.; Lea, Per; Haffner, Karin; 2005: Quality of Highbush Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) and Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) Jam

Kaaber, Lene; Martinsen, Berit Karoline; Bråthen, Erland; Shomer, Ilan; 2002: Browning Inhibition and Textural Changes of Pre-Peeled Potatoes Caused by Anaerobic Conditions

Kaaber, Lene; Bråthen, Erland; Martinsen, Berit Karoline; Shomer, Ilan; 2001: The effect of storage conditions on chemical content of raw potatoes and texture of cooked potatoes

Berit Karoline has 14 other publications in Cristin:

Aaby, Kjersti; Aaby, Kjersti; Martinsen, Berit Karoline; Martinsen, Berit Karoline; 2016: Bær og helse - inntrykk fra '2015 Berry Health Benefits Symposium'

Aaby, Kjersti; Aaby, Kjersti; Martinsen, Berit Karoline; Martinsen, Berit Karoline; 2016: Bær og helse - inntrykk fra '2015 Berry Health Benefits Symposium'

Aaby, Kjersti; Martinsen, Berit Karoline; 2016: Tranebærtur

Aaby, Kjersti; Martinsen, Berit Karoline; 2016: Tranebær med flydeevne

Martinsen, Berit Karoline; 2015: Norsk frukt og bær - bevaring av de sunne stoffene

Martinsen, Berit Karoline; Aaby, Kjersti; Voldvik, Vibeke; 2015: Chemical constituents and in vitro modulation of NF-kB activity of European elderberries

Martinsen, Berit Karoline; 2014: 1. Råvarekvalitet - enkle målinger 2. Prosessering 3. Pektin som fortykningsmiddel 4. Søtningsstoffer - alternativ søtning av bærprodukter 5. Helsemessig viktige stoffer i frukt og bær, og hvodan unngå tap av næringsstoffer og kvalitet 6. Produksjonsutstyr 7. Regelverket og definisjoner 8. Mikrobiologi og hvordan sikre god hygiene

Martinsen, Berit Karoline; 2014: Norsk frukt og bær - bevaring av de sunne stoffene

Røen, Dag; Martinsen, Berit Karoline; 2014: Innovative bærprodukter med helseprofil frå norskprodusert svarthyll og tindved

Baardseth, Pernille; Grimsby, Sveinung; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Martinsen, Berit Karoline; Aaby, Kjersti; 2013: Ta vare på vitamin-bombene

Martinsen, Berit Karoline; Aaby, Kjersti; 2013: Jakter på perfekte syltebær / Hunting for the perfect berry

Martinsen, Berit Karoline; Haslestad, Jørn; 2013: Tar vare på de sunne stoffene

Martinsen, Berit Karoline; Hvoslef, Helge; Aaby, Kjersti; 2013: Effect of processing and storage on ascorbic acid and total monomeric anthocyanins in blackcurrant (Ribes nigrum) juice

Svanes, Erik; Martinsen, Berit Karoline; 2011: OR.18.11 Utvikling av nye miljø– og kostnadseffektive løsninger for emballering og distribusjon av økologisk dyrket frukt- og grøntprodukter (Økofrukt). Sluttrapport