
PhD
+47 412 29 744
+47 71 40 01 35
trine.ytrestoyl@nofima.no
Publications in Cristin
Sunndalsøra
https://nofima.no/en/employee/trine-ytrestoyl/
Senior Scientist
PhD
+47 412 29 744
+47 71 40 01 35
trine.ytrestoyl@nofima.no
Publications in Cristin
Sunndalsøra
Senior Scientist
Physical feed properties affect gastrointestinal passage rate in Atlantic salmon, Salmo salar
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Åsgård, Torbjørn
2020
Feed intake in Atlantic salmon fed with or without surface spreading of feed
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar; Skøien, Kristoffer Rist; Alver, Morten; Alfredsen, Jo Arve
2020
Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Ytrestøyl, Trine; Sveier, Harald; Åsgård, Torbjørn Einar
2020
Ytrestøyl, Trine; Takle, Harald Rune; Kolarevic, Jelena; Calabrese, Sara; Timmerhaus, Gerrit; Rosseland, Bjørn Olav; Teien, Hans-Christian; Nilsen, Tom Ole; Handeland, Sigurd O; Stefansson, Sigurd; Ebbesson, Lars; Terjesen, Bendik Fyhn
2020
Shumilina, Elena; Ciampa, Alessandra; Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander
2020
Kousoulaki, Katerina; Berge, Gerd Marit; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Bæverfjord, Grete; Ytrestøyl, Trine; Carlehög, Mats; Sweetman, John; Ruyter, Bente
2020
Effekt av fôr, temperatur og stress på pigmentering i laks-Faglig sluttrapport
Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander; Shumilina, Elena; Bæverfjord, Grete; Krasnov, Aleksei; Ciampa, Alessandra; Hatlen, Bjarne; Østbye, Tone-Kari K; Bou, Marta; Dessen, Jens-Erik; Rørvik, Kjell-Arne; Ruyter, Bente
2019
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar
2019
Effect of feed, temperature and stress on pigmentation in salmon
Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander; Shumulina, Elena; Bæverfjord, Grete; Krasnov, Aleksei; Ciampa, Alessandra; Hatlen, Bjarne; Østbye, Tone-Kari K; Bou, Marta; Dessen, Jens-Erik; Rørvik, Kjell-Arne; Ruyter, Bente
2019
Resource utilization of Norwegian salmon farming in 2016 – Professional final report
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar
2019
New omega-3 sources in diets of Atlantic salmon
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit
2019
Ytrestøyl, Trine; Bæverfjord, Grete; Kolarevic, Jelena; Solheim, Mari; Hjelle, Elise; Mørkøre, Turid; Brunsvik, Per S.
2018
Ytrestøyl, Trine; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter
2018
Forskeren forteller: Ja til mer av kylling og laks
Lindberg, Diana; Ytrestøyl, Trine
2018
Albrektsen, Sissel; Østbye, Tone-Kari K; Pedersen, Mona Elisabeth; Ytteborg, Elisabeth; Ruyter, Bente; Ytrestøyl, Trine
2018
Measurement of gastrointestinal passage rate in Atlantic salmon (Salmo salar) fed dry or soaked feed
Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Åsgård, Torbjørn Einar
2017
Adamek, Zdenek; Jokumsen, Alfred; Noble, Chris; Sæther, Bjørn-Steinar; Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Röcklinsberg, Helena; Olesen, Ingrid; Abbink, Wout
2017
Bakke, Ingrid; Åm, Ann Louise; Kolarevic, Jelena; Ytrestøyl, Trine; Vadstein, Olav; Attramadal, Kari Johanne Kihle; Terjesen, Bendik Fyhn
2016
Sissener, Nini; Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Hatlen, Bjarne; Liland, Nina Sylvia; Ytteborg, Elisabeth; Sæle, Øystein; Rud, Ida; Remø, Sofie C.; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Skjerven, Kaja; Ytrestøyl, Trine; Holen, Elisabeth; Berge, Gerd Marit; Adam, Anne-Catrin
2016
Rapport/Report 33/2016 – English summary
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Nerdal, Kristin Skei; Berge, Gerd Marit
2016
Rapport/Report 32/2016 - English summary
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Berge, Gerd Marit
2016
Rapport/Report 26/2016 – English summary
Ruyter, Bente; Bou, Marta; Bæverfjord, Grete; Østbye, Tone-Kari K; Ytrestøyl, Trine; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Sigholt, Trygve; Berge, Gerd Marit
2016
Utilisation of feed resources in production of Atlantic salmon (Salmo salar) in Norway
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2015
Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Ytrestøyl, Trine; Sveier, Harald; Åsgård, Torbjørn Einar
2015
Vurderinger omkring organiske miljøgifter i akse og fiskeslam
Joner, Erik; Dibdiakova, Janka; Ytrestøyl, Trine; Haraldsen, Trond
2015
Feed intake in Atlantic salmon fed with two different spreading patterns of feed
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar; Skøien, Kristoffer Rist; Alver, Morten Omholt; Alfredsen, Jo Arve
2015
Norsk oppdrettslaks-en effektiv 40-åring.
Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar; Aas, Turid Synnøve
2014
Rapport/Report 51/2014 - English summary
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Hognes, Erik Skontorp; Åsgård, Torbjørn Einar
2014
Resource utilisation of Norwegian salmon farming in 2012
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2014
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Selset, Roger; Åsgård, Torbjørn Einar
2014
Rapport/Report 19/2014 English summary
Mørkøre, Turid; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente; Torstensen, Bente Elisabeth; Thomassen, Magny S.
2014
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Åsgård, Torbjørn Einar
2013
Utnyttelse av slam fra akvakultur i blandingsanlegg for biogassproduksjon: teknologi og muligheter
Ytrestøyl, Trine; Løes, Anne-Kristin; Kvande, Ingvar; Martinsen, Svein; Berge, Gerd Marit
2013
Resource utilisation and eco-efficiency of Norwegian salmon farming in 2010
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Berge, Gerd Marit; Hatlen, Bjarne; Sørensen, Mette; Ruyter, Bente; Thomassen, Magny S.; Hognes, Erik Skontorp; Ziegler, Friederike; Sund, Veronica; Åsgård, Torbjørn Einar
2011
Today’s and tomorrow's feed ingredients in Norwegian aquaculture
Sørensen, Mette; Berge, Gerd Marit; Thomassen, Magny S.; Ruyter, Bente; Hatlen, Bjarne; Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2011
Lakeh, AAB; Ahmadi, MR; Safi, S.; Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2010
Rørvik, Kjell-Arne; Ytrestøyl, Trine; Lundberg, E.; Jakobsen, F. A.; Jakobsen, A. A.; Bjørn, Bjerkeng
2010
Leverkvalitet hos oppdrettstorsk. Statusrapport
Mørkøre, Turid; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente
2008
Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2007
Bjerkeng, B.; Peisker, M.; von Schwartzenberg, K.; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar
2007
Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2007
Ahmadi, MR; Bazyar, A.A.; Safi, S.; Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2006
Astaxanthin digestibility as affected by ration levels for Atlantic salmon, Salmo salar
Ytrestøyl, Trine; Struksnæs, G.; Rørvik, Kjell-Arne; Koppe, Wolfgang; Bjerkeng, Bjørn
2006
Ytrestøyl, Trine; Struksnæs, G.; Koppe, Wolfgang; Bjerkeng, Bjørn
2005
Coral-Hinostroza, G.; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente; Bjerkeng, Bjørn
2004
Ytrestøyl, Trine; Coral-Hinostroza, G.; Hatlen, Bjarne; Robb, David H.F.; Bjerkeng, Bjørn
2004
1. January 2017 – 31. December 2020
In BALANCE we will increase the basic understanding of how nutrients in the feed, in combination with genetic background, affect the occurrence of metabolically induced health and quality problems in Atlantic salmon.
1. April 2016 – 31. March 2020
Climate changes are happening right now and they are threatening sustainable growth in aquaculture and fisheries worldwide. ClimeFish wants to draw the focus to the necessity of change, both when it comes to using opportunities while mitigating risks under the effects of climate change on aquaculture and fisheries.
1. October 2015 – 30. September 2020
The overall aim with AQUAEXCEL2020 is to integrate the most successful research facilities within aquaculture in Europe. The project shall provide access to easily accessible high quality infrastructures, resources and services, based on aquaculture needs, and by such stimulate to excellent research and sustainable innovations to both private and public sector.
This project will study how feed composition affects physiological mechanisms that control the pigmentation of salmon muscle and contribute to the development of a feed that secure good and predictable pigmentation of farmed salmon.