Kompetansenettverket for lokalmat Øst vil i dette nettverket dele kunnskap som gjør deg i stand til å produsere et større mangfold av spekematprodukter, og samtidig bidrar til en sunn økonomi.

Dato

04. feb 2025
05. feb 2025

Tid

10:00 - 16:00

Sted

Nofima, Osloveien 1, Ås

Pris

Kr 5950 - (inkl. mva) pr. person inkl. lunsj og kursmateriell. Reise og opphold Frankfurt kommer i tillegg.

Sist oppdatert

Nettverket vil bestå av tre samlinger:

  • Samling 1: 4.-5. februar Nofima Ås
  • Samling 2: 6.-7. mai Frankfurt IFFA messe
  • Samling 3: 31.oktober Webinar

Nettverkets innhold

Samling 1 vil ha søkelys på produksjon og foredlingsprosesser av norske og internasjonale spekematprodukter og finner sted i pølsemakeriet på Nofima, Ås. Det vil bli produsert ulike produkter av lam, gris og storfe. Alle vil få med seg spekemat hjem til bedriften for tørking/modning.

Samling 2 vil foregå i Frankfurt hvor det arrangeres messe for kjøttprodusenter, og besøk til aktuelle markeder og butikker.

Samling 3 vil være nettbasert der produktene fra samling 1 blir gjennomgått. Samling 3 har søkelys på analyse av produktene og en sammenligning på hvordan den enkelte bedrift har tørket/modnet produktene. På denne samlingen vil det bli tatt analyser av spekematen og sett på pakkemetoder og merkemuligheter av spekematen. Temaet på samling tre vil i hovedsak være smak og sensoriske tester.

Produktene som her blir produsert blir gjenstand for flere temaer på nettverket og vil være ferdig til test på samling 3.

Noen tema:

  • Nedskjæring av gris og andre dyreslag til spekematproduksjon
  • Melkesyrebakterier til spekepølse og hel spekemat
  • Optimal salteprosess for de ulike råvarene
  • Modning/tørking og spekeprosesser
  • Analyser av råvarer, underveis i prosess og av ferdig produkt
  • Sensorisk kvalitet (Smak og sensoriske tester)
  • Resepter
  • Deklarasjoner på ferdig salgbart produkt
  • Pakking/emballering
  • Salt og saltemetoder
  • Mugg i spekemat gir utfordringer

Nettverkets mål

Deltagerne skal oppnå en dypere forståelse av de råvarene og prosessene de nå bruker. De får i tillegg opplæring i «nye» prosesser innen spekematproduksjon. Dette kan føre til et større mangfold, samt nye produkter, av lokalprodusert spekemat på det norske marked, i tillegg til en mer økonomisk produksjon.

Målgruppe

Lokalmatprodusenter som foredler kjøtt, med opptil ti årsverk

Påmelding og annen praktisk informasjon

Bindende påmelding innen 26.01.2025

Kurset Norsk og International spekematproduksjon holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst.

For de som trenger overnatting i forbindelse med samlingene anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Kontaktpersoner