Norsk og International spekematproduksjon
Kompetansenettverket for lokalmat Øst vil i dette nettverket dele kunnskap som gjør deg i stand til å produsere et større mangfold av spekematprodukter, og samtidig bidrar til en sunn økonomi.
Dato
04. feb 2025
05. feb 2025
Tid
10:00 - 16:00
Sted
Nofima, Osloveien 1, Ås
Pris
Kr 5950 - (inkl. mva) pr. person inkl. lunsj og kursmateriell. Reise og opphold Frankfurt kommer i tillegg.
Nettverket vil bestå av tre samlinger:
- Samling 1: 4.-5. februar Nofima Ås
- Samling 2: 6.-7. mai Frankfurt IFFA messe
- Samling 3: 31.oktober Webinar
Nettverkets innhold
Samling 1 vil ha søkelys på produksjon og foredlingsprosesser av norske og internasjonale spekematprodukter og finner sted i pølsemakeriet på Nofima, Ås. Det vil bli produsert ulike produkter av lam, gris og storfe. Alle vil få med seg spekemat hjem til bedriften for tørking/modning.
Samling 2 vil foregå i Frankfurt hvor det arrangeres messe for kjøttprodusenter, og besøk til aktuelle markeder og butikker.
Samling 3 vil være nettbasert der produktene fra samling 1 blir gjennomgått. Samling 3 har søkelys på analyse av produktene og en sammenligning på hvordan den enkelte bedrift har tørket/modnet produktene. På denne samlingen vil det bli tatt analyser av spekematen og sett på pakkemetoder og merkemuligheter av spekematen. Temaet på samling tre vil i hovedsak være smak og sensoriske tester.
Produktene som her blir produsert blir gjenstand for flere temaer på nettverket og vil være ferdig til test på samling 3.
Noen tema:
- Nedskjæring av gris og andre dyreslag til spekematproduksjon
- Melkesyrebakterier til spekepølse og hel spekemat
- Optimal salteprosess for de ulike råvarene
- Modning/tørking og spekeprosesser
- Analyser av råvarer, underveis i prosess og av ferdig produkt
- Sensorisk kvalitet (Smak og sensoriske tester)
- Resepter
- Deklarasjoner på ferdig salgbart produkt
- Pakking/emballering
- Salt og saltemetoder
- Mugg i spekemat gir utfordringer
Nettverkets mål
Deltagerne skal oppnå en dypere forståelse av de råvarene og prosessene de nå bruker. De får i tillegg opplæring i «nye» prosesser innen spekematproduksjon. Dette kan føre til et større mangfold, samt nye produkter, av lokalprodusert spekemat på det norske marked, i tillegg til en mer økonomisk produksjon.
Målgruppe
Lokalmatprodusenter som foredler kjøtt, med opptil ti årsverk
Påmelding og annen praktisk informasjon
Bindende påmelding innen 26.01.2025
Kurset Norsk og International spekematproduksjon holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst.
For de som trenger overnatting i forbindelse med samlingene anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no