Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til kurs i norsk og internasjonal spekematproduksjon. Etter stor suksess med kurset i 2023 gjentar vi nå suksessen i 2024.

Dato

28. aug 2024
29. aug 2024

Tid

10:00 - 15:00

Sted

Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

Pris

Kr 4290,- pr. person inkl. lunsj og kursmateriell. Om to personer fra samme bedrift melder seg på, får person nummer to 1000,- rabatt.

Sist oppdatert

Etter flere år med tradisjonelle spekematprodukter dukker det stadig opp nye produkter og kopier av internasjonale spekeskinker og spekepølser. Disse har ofte annet utseende og smak enn de tradisjonelle produktene vi er vant til her i landet. Dette kurset vil ta for seg produksjon og teori av «nye» og tradisjonelle spekematprodukter, og hva som er de største ulikhetene på spekemat i land vi ønsker å sammenligne oss med.

Kursinnhold

  • Råvarens betydning i spekematprodukter
  • Hjelpe og tilsetningsstoffer
  • Metodikk ved spekepølseproduksjon og produksjon av hel spekemat.
  • Røyking
  • Salt og saltmetoder for optimalt nivå i spekemat
  • Reseptoppbygning og bruk av melkesyrebakterier
  • Praktisk produksjon av spekematprodukter
  • Produktevaluering av diverse spekematprodukter fra ulike land.

Mye av tiden kommer til å foregå i Nofima sitt pølsemakeri, ta gjerne med eget arbeidstøy om mulig.

Mål med kurset

  • Produksjon av spekepølse som pepperoni, norsk salami, chorizo, spekesnacks osv.
  • Produksjon av hel spekemat som skinke, coppa og bresaola osv.
  • Forstå salting og salteprosesser ved spekematproduksjon
  • Forstå metodikk ved fermenterte og ikke fermenterte produkter

Forstå råvarens betydning i ulike spekematprodukter

Målgruppe

Lokalmatprodusenter (<10 årsverk), som produserer spekemat eller tenker å starte opp med en slik produksjon.

Påmelding og praktisk informasjon

Bindende påmelding innen 19. august 2024.

Kurset Norsk og internasjonal spekematproduksjon holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst.

For de som trenger overnatting i forbindelse med samlingene anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Kontaktpersoner

Kurslokale